TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Banca Națională a Moldovei a revizuit în scădere prognoza inflației pe anul curent

Banca Națională a Moldovei a revizuit în scădere prognoza inflației pe anul curent

Banca Națională a Moldovei a revizuit în scădere prognoza ratei anuale a inflației pe anul 2019 de la 5,1 la sută pînă șa 5 la sută, iar pentru 2020 - în creștere de la 6,5 la sută pînă la 6,7 la sută.

Acest lucru este specificat în Raportul asupra inflației nr.2 publicat de Banca Națională a Moldovei, relatează Noi.md.

Banca Națională a Moldovei a menționat că rata anuală a inflației va crește pînă la finele anului curent și va atinge nivelul maxim 8,0 la sută în trimestrul IV al anului 2019, după care se va diminua continuu pînă la finele orizontului de prognoză cînd va constituit 3,9 la sută în trimestrul II al anului 2021.


Pe parcursul primului trimestru de prognoză, inflația se va afla în intervalul de variație al țintei de ± 1,5 puncte procentuale de la inflația țintă de 5 la sută. Începînd cu trimestrul IV al anului curent, va urca peste limita superioară a intervalului. În trimestrul III 2020, rata anuală a inflației va reveni în interval și se va menține pînă la sfîrșitul orizontului de prognoză.

BNM menționează că creșterea inflației pînă la sfîrșitul anului 2019 va fi condiționată de majorarea tuturor componentelor indicelui prețurilor de consum, în special a prețurilor la produsele alimentare, inflației de bază și a prețurilor reglementate. Ritmul anual de creștere a prețurilor la produsele alimentare va spori semnificativ pînă la finele anului curent, ulterior va descrește spre finele orizontului de prognoză. Ritmul anual de creștere a prețurilor reglementate se va intensifica brusc în primele două trimestre de prognoză și va descrește ușor în trimestrul IV 2020. Ulterior, se va menține la un nivel constant.

Ritmul anual de creștere a prețurilor la combustibili va fi relativ stabil, fluctuînd nesemnificativ la nivele destul de reduse.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load