Banca Națională a făcut unele precizări după publicarea raportului Kroll

Banca Națională a făcut unele precizări după publicarea raportului Kroll

Banca Națională a Moldovei insistă pe clauza de confidențialitate care ar fi fost în contractul semnat cu experții consorțiului international Kroll și Steptoe & Johnson LLP și declară că nu putea face public raportul Kroll 2 din cauza acestei înțelegeri cu firmele străine.


Asta după ce ieri președintele Comisiei de anchetă pentru elucudarea  furtului din sistemul bancar a declarat că a fost doar un „mit” această clauză și că de fapt fosta guvernare nu și-a dorit să publice raportul.


Î-un răspuns oferit pentru TV8.md, reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei declară că „au acționat conform contractului semnat anterior cu consorțiul Kroll și Steptoe & Johnson LLP, care prevede că rapoartele de investigație sînt documente confidențiale”.


Cei de la BNM mai spun că, în a doua jumătate a anului 2017, au purtat discuții cu Kroll privind posibilitatea publicării raportului, dar au decis să nu-l facă public „pornind de la constrîngerea clauzei de confidențialitate prevăzută de contract și ale anchetei în derulare, pentru a nu prejudicia șansele de recuperare a activelor delapidate”. În decembrie 2017, BNM a publicat doar o siteză a raportului Kroll 2.


„Raportul final a fost ridicat de Procuratura Anticorupție imediat ce a fost remis de către Kroll și Steptoe & Johnson (martie 2018)”, precizează BNM.


Reprezentanții BNM mai spun că anterior nu a mai fost solicitat de la ei raportul Kroll 2.


Ieri, comisia parlamentară de anchetă a făcut public raportul Kroll 2 în care se regăsesc zeci de companii și persoane care au participat în schema fraudei bancare. Experții Kroll i-au atribuit lui Ilan Șor 77 de companii implicate în schemă. De asemenea, mai multe persoane care apar în acte au legături directe cu Ilan  Șor.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load