TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Armașu: Legea miliardului nu trebuie și nu poate fi anulată

Armașu: Legea miliardului nu trebuie și nu poate fi anulată

Așa-numita Lege a miliardului, prin care cetățenii au fost obligați să achite cele 13 miliarde de lei acordate în 2014 drept garanții de stat pentru cele trei bănci devalizate și dobînda de 5% la această sumă în decurs de 25 de ani, nu poate și nu trebuie să fie anulată.

Declarația a fost făcuăt astăzi de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, care i-a îndemnat pe politicieni să nu facă speculații la acest subiect, potrivit tv8.md.


„Legea miliardului nu este un moft al cuiva. Este un instrument prin care BNM a fost recapitalizată după ce a fost acordat acel credit de urgență. Este important ca BNM să fie capitalizată bine, pentru că noi, prin activele pe care le deținem, acoperim acea emisie de monedă națională care este în circulație. O eventuală anulare a acelor valori mobiliare ar lăsa emisia monetară a BNM neacoperită, iar asta înseamnă depreciere, inflație, instabilitate. Acea lege nu trebuie și nu poate fi anulată”, a explicat Octavian Armașu în cadrul unei conferințe de presă.

Guvernatorul a precizat că se poartă discuții, inclusiv cu Fondul monetar Internațional, pentru a diminua dobînda, dar a refuzat să dea mai multe detalii pînă nu va fi luată o decizie finală.

„Sîntem în discuții cu FMI pentru o eventuală modificare a distribuirii profiturilor BNM, care va compensa acea povară pe care o duce Ministerul Finanțelor, dar nu vreau să alerg înaintea trenului pînă ce nu este luată o decizie finală și nu este semnat acordul”, a spus Armașu.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load