Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Armașu: Intervențiile BNM pe piața valutară nu au legătură cu ciclurile politice

16 mai. 2019,, 18:10   Economie
2628 2

Politicile de intervenție ale Băncii Naționale a Moldovei pe piața valutară pentru cumpărarea sau vînzarea valutei nu au legătură cu ciclurile politice, ci sînt asociate fenomenele ofertei și cererii de pe piață, transmite Noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, răspunzînd în cadrul unei conferințe de presă la întrebarea dacă este sau nu o coincidență faptul că BNM vindea activ valută străină la sfîrșitul anului trecut și în primele luni ale acestui an pentru a păstra rata leului pînă la alegerile parlamentare, apoi a început s-o cumpere în mod activ pentru a-și reface rezervele valutare în perioada martie-aprilie, cînd a apărut instabilitatea politică, care continuă pînă astăzi, iar canalele pro-guvernamentale au spus că leul s-a devalorizat din cauza lipsei în țară a unei coaliții de guvernămînt.

Șeful Băncii Centrale a remarcat faptul că politicile de intervenție a BNM pe piața valutară nu au legătură cu ciclurile politice, ci cu fenomenul ofertei și cererii, dar fiecare poate interpreta aceste acțiuni după cum consideră de cuviință.

Potrivit lui Octavian Armașu, piața valutară poate fi influențată, inclusiv, și de sentimentele participanților la piață. "Banca Națională a Moldovei nu analizează sentimentele pe piață, nu știe dacă ciclul politic sau alte situații, inclusiv situația economică, le afectează. BNM efectuează doar intervenții tehnice pe piață, în baza cererii și ofertei zilnice de valută", a declarat șeful Băncii Naționale.

El a menționat că intervențiile BNM pe piața valutară în primul trimestru al acestui an au fost efectuate atît sub formă de vînzare, cît și prin cumpărare a valutei. Vînzarea valutei a fost efectuată pentru a tempera volatilitatea ratei de schimb a leului în perioada rece a anului, cînd a crescut semnificativ cererea de valută străină, pentru a se achita cu furnizorii de energie.


În același timp, după terminarea perioadei reci a anului, BNM a cumpărat valută pe piață pentru a-și completa rezervele valutare, care la sfîrșitul lunii aprilie au depășit 2 mlrd.905 milioane dolari SUA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?