Anunț agenților economici care exportă/tranzitează pe teritoriul Turciei

Anunț agenților economici care exportă/tranzitează pe teritoriul Turciei

Ministerul Agriculturii și Silviculturii al Republicii Turcia a creat un sistem software destinat notificării prealabile despre exportul/tranzitul produselor vegetale, inclusiv tulpina și paiul cu risc de contaminare cu organisme dăunătoare, a produselor și subproduselor de origine animală, inclusiv a animalelor vii.


Ambasada Turciei la Chișinău a informat despre aceasta joi, 12 septembrie, print-o notă oficială, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din țara noastră, în care a solicitat să fie informaţi în acest sens toţi agenții economici care exportă/tranzitează pe teritoriul Turciei mărfuri de origine vegetală și animală, transmite moldpres.


Sistemul software amintit constă din secțiunile „Import” și „Tranzit”. Secțiunea "Import" este disponibilă pentru accesare din 1 septembrie 2019, iar secțiunea „Tranzit” va fi disponibilă din 1 ianuarie 2020.


Pentru utilizarea sistemului menționat, agenții economici vor accesa link-ul https://hbs.tarbil.gov.tr.


În consecință, notificările preliminare urmează a fi efectuate de importator sau de persoana responsabilă de expediere prin intermediul sistemului menționat, pentru domeniul de aplicare a "Regulamentului privind notificarea prealabilă și a controalelor veterinare la sosirea animalelor și produselor".


În special, este importantă informarea părților relevante pentru transporturile care vor tranzita teritoriul Turciei și care fac obiectul controalelor veterinare din domeniul de aplicare al ”Regulamentului privind animalele și produsele supuse controalelor veterinare la momentul intrării în țară”.


Videoclipul care explică „modul în care sistemul va fi accesat de importatori” este disponibil la link-ul: http://content.tarimtv.gov.tr/assetl86m75x99/7 UPn97min.htmI;


Videoclipul descriptiv pentru procedurile de tranzit va fi lansat în luna noiembrie 2019.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load