X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

ANSA a chemat la discuții reprezentanți din 50 de întreprinderi de producere a cărnii

23 aug. 2019,, 08:00   Economie
2296 0

Reprezentanți ai 50 de întreprinderi de producere a cărnii de porc au fost convocați la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, pentru a discuta despre pericolul pestei porcine africane, care se răspîndește cu repeziciune în țările vecine, dar și în R. Moldova.

Începînd cu luna iulie, au fost înregistrate deja 18 focare de boală (unul în raionul Nisporeni, șapte în raionul Cantemir, opt în Cahul și două la Cimișlia,) fiind nimiciți în total 331 de porci.

Pe 20 august a fost înregistrat și un caz pozitiv de pestă porcină la mistreți, probele provenind de la un cadavru de mistreț depistat în lunca Prutului în apropierea satului Gotești, Cantemir.

Activizarea migrației mistreților în zonele de frontieră este cauzată și de deciziile luate de autoritățile din România și Ucraina de a nimici un efectiv substanțial de aceste animale. Fiind în stare de alertă, animalele traversează Nistrul și Prutul, adeseori fiind rănite, alimentînd astfel riscurile de contaminare cu pesta porcină efectivele de mistreți de pe teritoriul R. Moldova.

Vitalie Carauș, șeful Direcției sănătatea și bunăstarea animalelor a explicat că o problemă majoră care poate apărea în eventualele focare de pestă la mistreți, pot fi cîmpurile de porumb afectate de mistreții potențial bolnavi. Porumbul poate nimeri ulterior în calitate de furaje în exploatațiile de porcine, cauzînd pagube de proporții și riscul ca unele țări să sisteze importul de porumb furajer, ce ar cauza o problemă economică importantă pentru republică.


Proprietarii porcilor care au fost nimiciți în focarele de pestă porcină primesc despăgubiri de la autorități. Pînă la moment au fost achitate despăgubiri de 16128 lei proprietarilor de animale afectate de pesta porcină. În prezent, sînt documentate alte cazuri în recentele focare de pestă, valoarea despăgubirilor fiind estimată la aproximativ 660 mii lei.

În statele vecine situația este și mai alarmantă, în ultimele săptămîni fiind înregistrată practic o explozie a focarelor de pestă porcină. Au fost notificate oficial 37 de focare în Ucraina și 950 de focare active la porci domestici și 1.845 de cazuri la mistreți în România.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?