Amenzi de milioane pentru angajatorii care folosesc munca la negru

Amenzi de milioane pentru angajatorii care folosesc munca la negru

Cu 42 de milioane de lei au fost amendați, anul trecut, angajatorii din Moldova pentru folosirea muncii la negru, sumă din care au fost achitate peste 15,6 milioane de lei.


Datele Serviciului Fiscal de Stat au fost prezentate la Consiliul Economic pe lîngă prim-ministru, în cadrul ședinței grupului de lucru pentru rеduсеrеa ocupării informalе și a fenomenului ,,salariilor în plic”, transmite IPN.


Potrivit reprezentantei Serviciului Fiscal de Stat (SFS), Nicoleta Nimerenco, în 2018 au fost constatate 193 de cazuri de utilizare a muncii la negru sau de achitare a salariilor în plic. Dacă în primele 9 luni ale anului, angajatorii declarau lunar un fond de salarizare de 3 miliarde 900 de milioane de lei, atunci în lunile octombrie-decembrie fondul de salarizare ajunge la 4 miliarde 500 de milioane de lei. În ianuarie anul curent, acesta a constituit 4 miliarde 451 de milioane de lei.


Potrivit Consiliului Economic, facilitățile fiscale propuse anul trecut de Guvern, cum este reducerea cotei contribuției de asigurări sociale, au dus și la creșteri ale bugetului asigurărilor sociale de stat și fondului asigurării obligatorii de asistență medicală. În primele trei luni ale anului curent, contribuțiile pentru asigurările sociale au înregistrat o creștere comparativ cu anul 2018 cu 6%, iar la primele de asigurare obligatorie de asistență medicală cu 20%.


În perioada martie-septembrie, SFS va verifica cîte 100 de agenți economici din principalele domenii cu risc maxim de utilizare a muncii nedeclarate, cum ar fi transport sau construcții.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load