TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Alocațiile și pensiile care vor fi majorate de la 1 ianuarie

Alocațiile și pensiile care vor fi majorate de la 1 ianuarie

Alocaţia socială pentru persoanele vîrstnice, care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani şi nu pot beneficia de pensie pentru limita de vîrstă, va fi majorată cu 150%, începînd cu 1 ianuarie 2020. Beneficiarii vor primi lunar cîte 539 de lei, față de 215 lei, cît primesc în prezent.

Totodată, din anul viitor se va dubla alocaţia socială pentru persoanele cu dizabilităţi. În prezent oamenii cu dizabilităţi severe primesc lunar 323 de lei, cei cu dizabilităţi accentuate – 302 lei, iar cei cu dizabilitate medie ridică cîte 215 lei. Din 1 ianuarie vor primi 647 lei, 604 lei și, respectiv, 431 lei.


Pentru a beneficia de aceste majorări nu este necesară depunerea suplimentară a actelor, scrie Noi.md cu referire la tv8.md.

Conform datelor statistice a Casei Naţionale de Asigurări Sociale, de alocaţii sociale de stat majorate vor beneficia 9046 de persoane vîrstnice care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani, iar alocații mai mari pentru dizabilitate vor primi 12 672 de persoane.

De asemenea, la 1 ianuarie va fi majorată cu 25% pensia de urmaş în cazul copiilor pînă la vîrsta de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile în instituţii de învăţămînt de zi (secundar, mediu de specialitate şi superior), pînă la terminarea acestora.

Pensia respectivă se va stabili în mărime de 75% pentru fiecare urmaş, dar nu mai puţin decît cuantumul alocaţiei sociale pentru pierderea întreţinătorului. Pînă la 1 ianuarie 2020, pensia de urmaş se acorda în mărime de 50% pentru fiecare urmaş din pensia întreţinătorului decedat.

Conform datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale, vor beneficia de majorarea pensiilor de urmaş circa 9010 copii.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load