Benzina se scumpește, iar motorina se ieftinește

Benzina se scumpește, iar motorina se ieftinește

La benzinăriile din Moldova, benzina se va scumpi și mai mult, dar motorina se va ieftini ușor. 


Acest fapt rezultă din noile prețuri maxime de vînzare cu amănuntul pentru produsele petroliere de bază, publicate astăzi de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), care vor funcționa în următoarele două săptămîni, relatează NOI.md.


Astfel, pentru perioada 7-20 februarie, prețul maxim de vînzare cu amănuntul al benzinei Premium-95 este stabilit la 18,62 lei pe litru, iar pentru motorină – 16,48 lei pe litru. În ultimele două săptămîni, între 24 ianuarie și 6 februarie, prețurile maxime cu amănuntul pentru aceste tipuri de combustibil au fost de 18,47, respectiv 16,51 lei pe litru.


Prin urmare, pentru următoarele două săptămîni benzina se scumpește, în medie, cu 15 bani pe litru sau cu 0,8%, iar motorina se ieftinește, în medie, cu 3 bani pe litru sau cu aproximativ 0,2%.


Trebuie remarcat faptul că aceasta va fi a treia creștere de la începutul acestui an a prețurilor la benzină, care este cauzată atît de creșterea prețurilor petrolului pe piața internațională, cît și de creșterea accizelor la combustibil.


ANRE, la fiecare 14 zile calendaristice, în ziua de marți, stabilește prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei și le publică pe site-ul său. În aceeași zi, fiecare operator de pe piața produselor petroliere determină, ținînd cont de prețurile plafon stabilite de ANRE, prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, le publică pe pagina sa web și le afișează pe panourile informative de la stațiile de alimentare.


Prețurile stabilite de operatori intră în vigoare și se aplică pentru toți consumatorii, începînd cu ziua de miercuri, ora 00.01 noaptea. Operatorii nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai mari decît prețurile plafon stabilite de ANRE. Contravenienţii sînt pasibili de sancţiuni dure, pînă la retragerea licenței.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load