A fost aprobat Regulamentul de implementare a programului „Prima casă” (DOC)

A fost aprobat Regulamentul de implementare a programului „Prima casă” (DOC)

Cabinetul de miniștri a aprobat cadrul normativ secundar care asigură punerea în aplicare a programului guvernamental „Prima casă”.


După cum a menționat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, acesta este ultimul act normativ necesar pentru lansarea programului. În special, Regulamentul stabilește criteriile de eligibilitate pentru beneficiari, pentru locuințele care pot fi procurate și pentru băncile comerciale implicate în program, relatează Noi.md.


De asemenea, este descrisă detaliat procedura de acordare a creditelor ipotecare prin intermediul programului, precum și modalitatea de acordare și executare a garanției de stat.


În context, premierul Pavel Filip a menționat că acesta este un ultim pas pentru aplicarea programului și a mulțumit tuturor celor care au contribuit la elaborarea cadrului normativ pentru implementarea acestuia. Totodată, prim-ministrul a solicitat instituțiilor responsabile să finalizeze cît mai curînd procedurile care mai sînt necesare.


Aprobarea Regulamentului va fi succedată de anumite proceduri tehnice, precum semnarea contractelor trilaterale de colaborare cu băncile și elaborarea cîtorva contracte tipizate. Ministerul Finanțelor își propune să realizeze aceste acțiuni într-un termen cît mai restrîns. Data de la care cetățenii pot depune cererile de creditare și băncile participante la program vor fi anunțate ulterior.


Programul a fost elaborat pentru a ajuta persoanele tinere să-și procure prima locuință în condiții mai avantajoase de creditare, statul garantînd 50% din soldul creditului acordat. Plafonul anual al garanțiilor de stat și suma mijloacelor financiare destinate executării acestora vor fi stabilite anual. Pentru 2018, în bugetul de stat este prevăzut un fond de garantare în valoare de 50 de milioane de lei.


Implementarea programului va fi realizată prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load