COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Zvonurile că Beethoven era de culoare iau amploare

Zvonurile că Beethoven era de culoare iau amploare

Beethoven a avut strămoși de culoare, asta cred mulți internauți. Un articol din 2015 a reapărut pe rețelele de socializare, devenind viral prin hashtag-ul #BeethovenWasBlack. În contextul mișcării anti-rasiste #BlackLivesMatter, unii cer să fie promovați mai mult compozitorii de muzică clasică de culoare.

Zvonul datează de fapt din anii 1930, cînd un jurnalist afro-american a publicat un articol în care vorbea despre această posibilitate. O teorie prezentată apoi în 2015 în articolul unui student american, apărut într-un ziar din Minnesota, devenită virala pe internet și reluată 5 ani mai tîrziu, informează smartradio.ro.

Originile familiei lui Beethoven sînt olandeze, țară care a fost sub ocupație spaniolă pînă în secolul al XVII-lea. Unii au vorbit despre posibilitatea ca mama lui Ludwig van Beethoven, Maria Magdalena Keverich, să aibă rădăcini africane, fiind născută într-o zonă controlată de mauri. Alții se bazează pe mărturii care îl descriu pe Beethoven ca avînd un ten închis la culoare și un nas larg, oarecum plat.


El a fost poreclit „spaniolul” la școala din Bonn, orașul natal, iar mai tîrziu, cînd avea în jur de 20 de ani, ar fi fost numit „maurul” de către prințul maghiar Anton Esterhazy. Alții susțin că era obligat să-și pudreze fața și astfel să apară alb în fața mulțimii.

Ideea că Beethoven ar putea avea sînge de „maur” i-a încîntat pe internauți și aceștia au avut numeroase reacții pe rețelele de socializare.

În imaginile de mai jos sînt prezentate măștile lui Beethoven: făcută în timpul vieței (stînga) și cea mortuară.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load