TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Unul dintre cele mai importante minerale din organism

Unul dintre cele mai importante minerale din organism

Calciul este mineralul care se găsește în cantitatea cea mai mare din organism, reprezentînd aproximativ 2% din greutatea corpului. Este extrem de important pentru sănătatea oaselor și a dinților, pentru transmiterea nervoasă dar și pentru activitatea inimii.

De asemenea, este un mineral extrem de util pentru doamnele care vor să slăbească, fiindcă acesta inhiba o anumita substanță ce face parte din grupul vitaminei D, care provoacă depunerea grăsimilor și încetinește metabolizarea lipidelor.


Calciu îl poți lua fie din alimente, fie din suplimente pe care le cumperi de la farmacie.

Care sînt principalele surse de calciu:

Laptele și brînzeturile constituie principalele surse de calciu. Dar acestea se găsește și în varză, pătrunjel, broccoli, stridii, somon, conserve de pește, gălbenuș de ou. Și soia, fasolea boabe, migdalele, alunele conțin cantități suficiente de calciu. Inclusiv anumite tipuri de apă minerală au calciu.

Doza zilnică de calciu:

Necesarul zilnic de calciu pentru un adult este de 1.000 mg/zi. Femeile însărcinate sau cele care alăptează trebuie să-și suplimenteze doza zilnică – evident cu acordul medicului ginecolog sau a celui de familie. Acestea trebuie să aibă un aport de pînă la 1500 mg/zi. Sugarii au nevoie de 350 – 500 mg/zi, la copii necesarul este de 500 – 800 mg/zi. Adolescenții au nevoie de 1100/1200 mg/zi.

Ce înseamnă excesul de calciu:

Excesul de calciu sau hipercalcemia apare destul de rar în comparație cu deficitul de calciu. Principala cauză este secreția excesivă a glandelor paratiroide, consumul de alimente bogate în calciu concomitent cu administrarea de vitamina D, hipervitaminoza D. Principalele simptome sînt: astenie, stări de somnolență, scăderea capacității de învățare, oboseală accentuată, apetit diminuat, greață, stări de vomă, constipație, palpitații, hipertensiune arterială, dureri de oase, urinare frecventă, colici renale, apatie, tristețe.

Ce înseamnă deficitul de calciu:

Hipocalcemia este foarte des întîlnită în rîndul femeilor gravide sau a celor care alăptează. Principalul vinovat este aportul insuficient de calciu prin lipsa produselor lactate din alimentație. Uneori, calciu se elimină și prin urină.

Principalele simptome ale deficitului de calciu sînt: insomnia, dureri puternice de cap, stări anxioase chiar depresive, tulburări de memorare și de concentrare, dureri în piept sau palpitații.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load