Un mister a două mumii egiptene a fost în sfîrşit rezolvat

Un mister a două mumii egiptene a fost în sfîrşit rezolvat

O pereche de două mumii antice egiptene, descoperite acum mai bine de un secol şi cunoscute sub denumirea de „cei doi fraţi”, reprezintă într-adevăr doi fraţi, conform unui nou studiu asupra ADN-ului.


Aceştia sînt fraţi pe jumătate, avînd aceeaşi mamă şi taţi diferiţi, după cum afirmă cercetătorii de la Universitatea Manchester din Anglia, care au efectuat acest studiu.


Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au analizat două tipuri de ADN prelevate din dinţii mumiilor, scrie Science News.


Printre altele, descoperirea subliniază importanţa pe care o punea egiptenii antici pe linia de descendenţă maternă.


Mormintele datează din perioada celei de a XII-a Dinastii, între 1985 şi 1773 î.e.n. Inscripţiile de pe cavou menţionează o femeie numită Khnum-Aa, ca fiind mama celor doi. Ambele mumii sînt descrise ca fiind fiii unui guvernator local nenumit, dar nu a fost clar pînă acum dacă aceste inscripţii desemnează sau nu acelaşi bărbat.


Alte trăsături, precum forma oaselor, au dus la suspiciunea că ar fi într-adevăr vorba de taţi diferiţi sau chiar că între cei doi nu exista niciun grad de rudenie. În 2014 a mai fost efectuat un studiu genetic care a adăugat greutate afirmaţiei că cele două mumii nu au fost rude; dar ADN-ul prelevat atunci provenea din ficat şi intestine, care sînt susceptibile de contaminare.


Khnum-Nakht a murit primul, la vîrsta de 40 de ani, iar după cîteva luni a murit şi Nakht-Ankh, fratele acestuia, la vîrsta de 60 de ani. Cauzele morţii au rămas neelucidate.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load