Un asteroid de mari dimensiuni a trecut foarte aproape de Pămînt

Un asteroid de mari dimensiuni a trecut foarte aproape de Pămînt

Un asteroid de mari dimensiuni a trecut foarte aproape de Terra vineri dimineaţă, iar specialiştii de la NASA avertizează că, deşi de data aceasta nu a reprezentat un pericol, există riscul unei coliziuni cu Pămîntul în următorii o sută de ani.


Asteroidul 2019 GC6 a trecut cel mai aproape de Terra vineri dimineaţă, la 06.41 GMT (9.41, ora Republicii Moldova).


Asteroidul a fost descoperit în urmă cu nouă zile, de un sistem de monitorizare a obiectelor spaţiale al NASA, Catalina Sky Survey, situat în Tucson, statul american Arizona.


2019 GC6 a trecut vineri dimineaţă pe lîngă Terra la o distanţă de doar 219.000 de kilometri, puţin mai mult de jumătate din cea dintre Pămînt şi Lună.


La momentul trecerii pe lîngă Terra, asteroidul, cu o lungime de 7,5 - 30 de metri, avea o viteză de 20.300 de kilometri/ oră, potrivit Jet Propulsion Laboratory al NASA.


Specialiştii NASA au clasificat asteroidul 2019 GC6 drept "potenţial periculos", dar acest lucru nu înseamnă că Terra a fost în pericol. Această clasă de asteroizi cuprinde obiectele care trec pe lîngă Terra la o distanţă de maximum 8 milioane de kilometri, fiind suficient de mari "încît să provoace distrugeri semnificative", potrivit NASA.


Însă specialiştii NASA spun că există totuşi riscul ca acesta să se lovească de Terra în următorul secol, precizînd că este dificil de anticipat traiectoria exactă a acestuia.


Asteroidul va mai trece foarte aproape pe lîngă Terra în 2034, 2041 şi 2048.


Specialiştii NASA şi-au propus ca, pînă în 2020, să identifice 90% dintre asteroizii de mari dimensiuni - peste 140 de metri - care ajung în apropierea Terrei, dar ar putea avea nevoie de 30 de ani pentru a realiza acest lucru.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load