TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Tulburările de somn și jet lag inhibă creierul

Tulburările de somn și jet lag inhibă creierul

Experții spun că somnul ar trebui să fie de opt ore, nu mai puţin, atunci și sănătatea şi performanţa vor fi în ordine. Dar sînt oameni care se simt bine după şase sau chiar cinci ore de somn. Vor avea ei probleme cu capacitatea de muncă, deoarece dorm insuficient?

Sau trebuie doar să ai încredere în sentimentul subiectiv?

Cercetătorii americani spun că, în acest caz, "vocea interioară" este înşelătoare: lipsa de somn afectează performanţa, cît de bine nu te-ai simți, scrie Journal of Vision.


Creşterea timpului de veghe duce la o reacţie întîrziată, cu toate că persoana se simte odihnită. Mai mult decît atît, dacă din cauza jet lag (schimbul fuselor orare) sîntem treji noaptea, atunci reacţia se încetinește, comparativ cu cei care au continuat să activeze în regim obișnuit, ziua.

Evident, lipsa de somn şi jet lag încetinesc ritmul de prelucrare a informaţiilor de către creier, şi nu te poți obișnui cu aceasta - cel puţin timp de o lună. Aceste date sînt, desigur, extrem de relevante pentru cei care lucrează în ture de noapte, sau permanent schimbă fusele orare. Rămîne doar de văzut ce se poate face cu inevitabila inhibare a reacţiei creierului cauzată de un astfel de program.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load