COVID-19 în MOLDOVA

Trăsătura genetică care diferențiază bărbații de femei

Trăsătura genetică care diferențiază bărbații de femei

Atît femeile cît și bărbații au mărul lui Adam, adică acel nod proeminent care se află ascuns sub pielea gîtului.

Însă, probabil că ai observat că la bărbați acest nod este mult mai proemintent decît în cazul femeilor. Află care este explicația.

Din punct de vedere al mediciniei, mărului lui Adam este aceea proeminența larigiană sau cartilaj tiroid care este așezat chiar deasupra glandei tiroide. De ce i se spune mărul lui Adam?

Ei bine, totul a pornit de la povestea din Biblie conform căreia Adam a mușcat din fructul oprit și o bucată din acesta a rămas în gît. Forma rotundă "ca de măr" a acestei proeminențe i-a adus acest nume.


De ce mărul lui Adam este mai proeminent la bărbați?

Atît femeile cît și bărbații au un cartilaj tiroid de aceeași dimeniune pînă în momentul în care se instalează pubertatea. Atunci, datorită testosteronului băieții observă o creștere a mărului lui Adam și îngroșarea vocii. Cele două sînt observații sînt strict legate, deoarece laringele se mărește la băieți și împinge acest cartilaj.

Astfel, mărul lui Adam crește în mod evident în dimensiuni, iar ca urmare, timbrul vocal se modifică odată cu acesta. Acum avem și o explicație cu privire la motivul pentru care în timpul pubertății, băieții „își schimbă vocea".

Principala funcție a laringelui este cea de vorbire deoarece conține corzile vocale. Un laringe mai mare, întîlnit de obicei la bărbați, va face ca vocea unui bărbat să fie mai groasă, baritonală. Un laringe mai mic va face ca femeile să aibă voci mai subțiri.

Cît despre utilitatea acestuia, aparent nu există una, adică nu are nicio implicație legată de sănătate. Însă, cazul bărbaților mărul lui Adam poate fi un indiciu al faptului că acesta minte. În momentul în care bărbații încearcă să-și mintă iubitele, soțiile sau prietenii, mărul lui Adam pare să „sară" involuntar.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load