TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Top 10 cele mai ciudate fobii

Top 10 cele mai ciudate fobii

Chiar dacă avem frici din cele mai diverse, acestea nu sînt totuna cu fobiile, care desemnează o stare patologică de nelinişte şi de frică obsedantă, lipsită de o cauză obiectivă sau precisă.


Cu toate că unele fobii sînt destul de frecvente (agorafobia, fotofobia, claustrofobia etc.) există o serie de astfel de manifestări cel puţin neobişnuite. Noi îţi facem o listă cu 10 dintre ele.

Tafofobia


Tafofobia este frica de a fi îngropat de viu. Cercetările sugerează că a apărut (şi probabil a atins apogeul) în timpul anilor 1700, într-un moment în care ciuma a fost agresivă, iar oamenii se temeau că medicii ar declara în mod eronat pacienţii că sînt morţi. Tafofobia a reprezentat un fenomen atît de serios, încît cadavrele erau adesea stocate pentru perioade lungi de timp înainte de înmormîntare pentru a se asigura că nu se vor trezi.

Eisoptofobia


Eisoptofobia este frica de oglinzi sau, mai precis, de a-ţi vedea reflexia într-o oglindă. Privitul într-o oglindă poate provoca ruşine sau stres din cauza eizoprofobiei şi poate duce la depresie, potrivit mai multor studii.

Ombrophobia


Ombrophobia este frica de ploaie. Acesta se încadrează într-o categorie numită de cercetători "fobii de mediu natural", care include şi uraganele (lilapsofobia), zăpada (chionofobia), frigul (criofobia) şi vîntul (ancraofobia). Oamenii cu aceste fobii ar putea avea mai multe şanse de educaţie formală în ceea ce priveşte vremea, ceea ce i-ar ajuta "cu o înţelegere mai bună a potenţialelor pericole asociate cu vremea severă", potrivit autorilor unui studiu recent.

Efebifobia


Efebifobia este teama de adolescenţi. Cercetătorii antropologi au descoperit de mult că aproape fiecare generaţie de adulţi adăposteşte forme uşoare ale acestei fobii - adică se uită la adolescenţi ca fiind "incontrolabili şi imprevizibili". Pentru adulţii cu forme mai severe, petrecerea timpului cu adolescenţii poate ajuta la risipirea acestor temeri.

Fobia de vieţi anterioare


Există un număr mare cercetări asupra persoanelor care cred în reîncarnare şi care pretind că îşi amintesc detalii din vieţile lor anterioare. Un studiu din cadrul Universităţii din Virginia a constatat că unii copii care pretind că îşi amintesc vieţile anterioare suferă de fobii "neobişnuite" despre care spun că sînt legate de acele vieţi anterioare - şi mai ales de modul în care au murit. De exemplu, un copil ar putea avea o frică intensă de apă pe care o atribuie morţii prin înec în viaţa sa din trecut.

Hipopotomonstro - sesquipalialiofobia


Hipopotomonstro - sesquipalialiofobia nu este o glumă sadică, aşa cum ar putea părea, ci este frica de cuvinte lungi - oricine a inventat numele acestei fobii are un simţ al umorului cel puţin ciudat. Termenul este de obicei folosit în contextul tratării pacienţilor cu dislexie, care se pot lupta cu cuvinte neobişnuit de lungi. Este, uneori, numită"sesquipedalofobia".

Globofobia


Globofobia este teama de baloane. "După ce au fost sensibilizaţi în copilărie din cauzaexplodării baloanelor, care pot genera o stare de nelinişte, pacienţii tind să evite apropierea de baloane", scrie autorul unui studiu recent. Cercetătorul spune că aceşti pacienţi se confruntă adesea cu probleme atunci cînd au copii şi întîlnesc baloane la petrecerile de aniversare ale altor copii.

Nomofobia


Nomofobia este teama de a rămîne fără smartphone. Desigur, aceasta este o fobie relativ nouă şi se caracterizează prin senzaţie de "anxietate sau nervozitate" la gîndul de a-ţi pierde smartphone-ul sau de a rămîne fără baterie sau în afara ariei de acoperire. Deşi pare u moft, dependenţa pe care o avem în acest moment de smartphone-uri a transformat nomofobia într-o problemă medicală extrem de serioasă.

Panofobia


Panofobia este frica de tot, şi este un termen folosit uneori pentru a descrie pacienţii cu tulburări generalizate de anxietate. Un studiu recent a constatat că multe persoane panofobe sînt adesea speriate de întuneric sau zgomote inofensive. Dar, în general, persoanele cu panofobie au o teamă care nu rezultă dintr-o cauză identificabilă.

Cibofobia


Cibofobia este frica de alimente. Şi în timp ce acest lucru pare puţin cam ridicol, un studiu de caz a constatat că această frică sa dezvoltat atunci cînd un pacient a suferit spasme musculare dureroase după ce a mîncat sau a înghiţit.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load