Telefonul mobil: un pericol pentru creierul nostru

Telefonul mobil: un pericol pentru creierul nostru

Mai multe studii în domeniu arată ca telefoanele mobile și alte dispozitive asemănătoare fără fir pun în pericol sănătatea creierului nostru.

Specialiștii recomandă ca aceste aparate să fie folosite cu precauție mai ales de către copii și adolescenți. Mai multe studii in domeniu arata ca telefoanele mobile si alte dispozitive asemenatoare fara fir pun in pericol sanatatea creierului nostru. Specialistii recomanda ca aceste aparate sa fie folosite cu precautie mai ales de catre copii si adolescenti.

Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea Orebro din Suedia, exista o legatura intre utilizarea telefonului mobil si o proteina din lichidul cefalorahidian care protejeaza creierul de influentele externe. Folosirea intensa a dispozitivelor wireless tinde sa creasca nivelul acestei proteine, denumita transtiretina, in sange. "Copiii sunt mai sensibili decat adultii la radiatiile produse de telefoanele wireless", a declarat Fredrik Soderqvist, unul dintre cercetatori.

Studiul suedez s-a concentrat si pe simptomele asociate folosirii telefonului mobil de catre copii si adolescenti. S-a constatat ca acesta poate produce dureri de cap, tulburari astmatice si probleme de concentrare. Totusi, specialistii sunt de parere ca aceste tulburari pot avea si alte cauze, de aceea este necesara desfasurarea unor studii ample pe acest subiect. Pana cand noi date stiintifice vor arata cu certitudine efectele telefoanelor mobile asupra sanatatii, este nevoie sa luam cateva masuri de precautie, recomanda cercetatorii. De exemplu, doar 2% dintre copii si adolescenti folosesc castile cand vorbesc la mobil. Potrivit specialistilor suedezi, nu s-au studiat indeajuns efectele expunerii pe termen lung la undele electromagnetice. Deocamdata s-a luat in considerare doar efectul de incalzire produs de telefoane, asa-numitul "efect termic". Dar mai poate fi vorba si de alti factori, dincolo de acest efect, care vor fi stabiliti dupa mai multi ani de cercetari.

Alte studii desfasurate in ultimii ani arata ca persoanele care au folosit telefoanele mobile timp de peste 10 ani prezinta un risc crescut de a dezvolta diverse tumori la nivelul creierului. Una dintre cercetari arata ca foarte multe persoane risca sa dezvolte gliom, cel mai comun tip de cancer la creier, iar un studiu efectuat de specialisti americani si coreeni a demonstrat ca utilizarea mobilului creste riscul aparitiei tumorilor cerebrale cu 25%.

Specialistii se tem ca radiatiile provenite de la telefoanele mobile pot avea efecte grave asupra sanatatii oamenilor.De cealalta parte, reprezentantii companiilor de telefonie mobila spun ca produsele lor sunt sigure si ca nu reprezinta un pericol. Totusi, multi medici sunt ingrijorati in special pentru sanatatea tinerilor care sunt cei mai vulnerabili si care prezinta cel mai mare risc de a dezvolta tumori la creier si alte tipuri de cancer la cap si la gat. "Telefoanele mobile au fost create pentru a fi folosite in transmiterea de mesaje scurte", a declarat prof. Shakeel Saeed de la University College din Londra. "Tinerii insa nu tin cont de acest lucru si isi petrec mult timp cu telefonul la ureche", a continuat specialistul. Radiatiile emise de telefoane sunt absorbite cu mai multa usurinta de organismul tinerilor si provoaca deteriorarea celulelor. De aceea aceasta categorie de persoane este mai expusa riscului de imbolnavire.

Potrivit FDA (Food and Drug Administration), "nu exista dovezi clare ca folosirea telefoanelor mobile cauzeaza probleme de sanatate. De asemenea, nu s-a demonstrat ca telefoanele sunt absolut sigure pentru sanatatea utilizatorilor".

Cu ceva timp in urma, dr. Ronald Herberman, directorul Institutului de Cancer din cadrul Universitatii din Pittsburgh, a tinut prima pagina a ziarelor cand si-a sfatuit personalul sa limiteze convorbirile telefonice pentru ca altfel risca sa dezvolte cancer. Copiii ar trebui sa foloseasca telefoanele doar in situatii de urgenta deoarece creierul lor este in crestere, a mai declarat specialistul la momentul respectiv. Aceasta a fost prima avertizare care a venit din partea reprezentantului unei institutii academice de prestigiu.

Cu toate ca telefonul mobil este nociv pentru sanatate, asta nu inseamna ca trebuie sa devenii paranoica si sa renunti defenitiv la el, mai spun specialistii. Este bine sa stabilesti niste limite si sa respecti cateva recomandari simple: tine telefonul departe de cap. Atunci cand vorbesti, foloseste de fiecare data difuzorul sau castile, limiteaza-te la convorbiri scurte. Nu mai sta ore intregi cu mobilul la ureche si foloseste telefonul fix de cate ori poti; stabileste limite si in ceea ce priveste utilizarea telefonului de catre copilul tau. Nu-i cumpara acestuia mobil inca de cand a inceput sa vorbeasca si explica-i pe intelesul lui ca telefonul mobil nu este un accesoriu indispensabil la varstele fragede.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load