Țara care a amenajat locuri de parcare pentru femei

Țara care a amenajat locuri de parcare pentru femei

Semnalizate prin indicatoare imprimate cu un toc de pantof negru pe un fundal roz, spaţiile de parcare dedicate în exclusivitate femeilor, mai late decît cele obişnuite, au stîrnit controverse pe tema discriminării sexuale în media de socializare din China, informează marţi Xinhua.


Locurile de parcare amenajate în spaţiile pentru servicii din apropierea autostrăzilor din zonele Jiande şi Tonglu, situate în provincia Zhejiang din estul Chinei, sînt de 1,5 ori mai late decît cele obişnuite, culoarea şi simbolul de pe semnele instalate în dreptul lor indicînd faptul că acestea sînt ''doar pentru femei''.

Weibo, cel mai important site de microblogging din China, a fost inundat de mesaje pe tema locurilor de parcare pentru persoanele de sex feminin, mulţi utilizatori susţinînd că acestea perpetuează stereotipul conform căruia şoferiţele ar fi mai puţin experimentate în comparaţie cu bărbaţii.

''Este sexism pur. Parcarea depinde de abilităţile de conducere, nu de sex'', a scris pe Weibo unul dintre utilizatori care se semnează 'youyouzizi'.

Totuşi, multe dintre utilizatoarele de sex feminin ale reţelei sînt de părere că aceste locuri de parcare demonstrează preocuparea faţă de persoanele aflate în nevoie şi susţin că mesajele ce invocă discriminarea sexuală reprezintă o exagerare.

Conform unui sondaj efectuat pe Weibo, 63,7% dintre 1.700 de respondenţi cred că iniţiativa de a amenaja locuri de parcare doar pentru femei este o idee binevenită.

Fang Hongying, manager al spaţiului de servicii din apropierea autostrăzii Jiande, a declarat că locurile de parcare destinate în exclusivitate femeilor au fost lansate în luna octombrie 2017 şi că abilităţile de conducere a autovehiculului au constituit doar o parte a motivaţiei care a dus la amenajarea lor.

''Locurile de parcare pentru femei se află în apropierea ieşirilor şi a sistemelor de monitorizare, ceea ce este mult mai convenabil pentru conducătoarele auto care se pot simţi mai în siguranţă cînd iau o pauză sau merg la cumpărături în clădirea principală, în special noaptea'', a spus aceasta.

În ultimii ani, în spaţiul public din China au apărut numeroase facilităţi destinate exclusiv persoanelor de sex feminin. Printre acestea se numără scaune pe care femeile au prioritate sau coridoare ori vagoane de metrou destinate exclusiv lor. De asemenea, pe aeroporturile din unele oraşe precum Beijing, Shenzhen, Wuhan şi Guangzhou au fost deschise zone pentru verificarea de securitate numai pentru femei, personalul explicînd că banda specială îmbunătăţeşte eficienţa şi protejează intimitatea pasagerelor.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load