COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Studiu: Legătura dintre grăsimea abdominală și atacurile de cord

Studiu: Legătura dintre grăsimea abdominală și atacurile de cord

Conform celor mai recente cercetări în domeniu, persoanele cu burtă care au, în istoricul medical, un atac de cord, riscă repetarea acestuia. Un studiu recent publicat în European Journal of Preventive Cardiology aduce noi informații în discuție pe acest subiect.

Dacă, pînă în trecutul apropiat, studiile clinice aduceau dovezi în privința faptului că obezitatea abdominală este un factor de risc pentru un prim atac de cord, conform unui nou studiu 1, grăsimea abdominală poate declanșa atacuri de cord repetate, transmite Noi.md cu referire la Doc.ro.

Dr. Hanieh Mohammadi, care a condus studiul în cauză, avertizează cu privire la incidența repetării atacurilor de cord la pacienții cu grăsime abdominală. Studiul, cel mai amplu și cu rezultatele cele mai categorice de pînă acum, a urmărit parcursul a peste 22.000 de pacienți după primul atac de cord, și a analizat legătura dintre obezitatea abdominală (stabilită prin măsurarea circumferinței pacienților) și riscul recurenței atacurilor de cord.


Obezitatea abdominală, factor de risc important în infarct

Cercetătorii s-au axat pe incidente survenite în urma blocării arterelor, precum atacurile de cord și infarcturile fatale și cele care nu s-au soldat cu deces. Subiecții studiului au fost recrutați din registrul național Swedeheart din Suedia, iar aceștia au fost monitorizați pe parcursul a 3 ani și 8 luni. Majoritatea pacienților aveau obezitate abdominală (78% bărbați și 90% femei), cu o circumferință a taliei de peste 94 cm, la bărbați, și peste 80 cm, la femei.

Creșterea obezității abdominale a fost independent asociată cu atacurile de cord și infarcturile soldate sau nu cu deces, separat de alți factori de risc, de exemplu fumatul, diabetul, hipertensiunea, indexul metabolic bazal, precum și de tratamentele de prevenție secundară. Mai mult, circumferința taliei a fost un marker mai important al incidentelor recurente decît obezitatea generală. Conform dr. Mohammadi, motivul pentru care obezitatea abdominală este predominantă la pacienții care au suferit un prim atac de cord este legătura strînsă între aceasta și condițiile favorizante blocării arterelor. Acestea includ: creșterea indexului glicemic, nivelului de zahăr în sînge și rezistenței la insulină.

Circumferința taliei, de vină pentru atacurile de cord repetate?

Rezultatele studiului sugerează faptul că există alte mecanisme negative, asociate cu obezitatea abdominală, care se impun ca factori de risc pentru atacurile de cord repetate și care rămîn, momentan, necunoscute. Așadar, pacienții din studiu, deși urmau tratamente de prevenție secundară, prezentau un risc crescut pentru un nou atac de cord. Studiul se remarcă și prin faptul că este primul de acest tip care analizează bărbații și femeile simultan. Cu toate acestea, legătura dintre circumferința taliei și atacurile de cord repetate s-a dovedit a fi mai justificată în cazul bărbaților, deși este de notat faptul că numărul subiecților bărbați a fost de 3 ori mai mare față de cel al femeilor, deci această concluzie nu are suficientă putere statistică pentru a putea fi validată.

În ceea ce privește posibilele motive pentru care rezultatele au fost diferite, în funcție de gen, acestea par să se datoreze legăturii dintre obezitatea abdominală și grăsimea viscerală, care este, la rîndul ei, mai predominantă la bărbați decît la femei. Astfel, grăsimea abdominală a femeilor este, de regulă, grăsime subcutanată, deci mai puțin periculoasă. Concluziile studiului reflectă, prin urmare, un fapt îngrijorător, și anume – grăsimea abdominală nu doar crește exponențial riscul unui prim atac de cord sau infarct, ci mărește și riscul recurenței unui asemenea incident. Așadar, menținerea unui abdomen în parametri normali este foarte importantă pentru evitarea neplăcerilor cardiace, indiferent de grija acordată acestui aspect prin alte mijloace, și anume luarea de tratamente pentru inimă sau efectuarea EKG-urilor în mod regulat. Un abdomen plat se poate întreține cu puțin efort și disciplină, printr-o dietă echilibrată și mișcare zilnică moderată.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load