COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Studiu: Ce să știi despre lumina albastră de la telefon

Studiu: Ce să știi despre lumina albastră de la telefon

Mulți specialiști îți spun că nu e bine să stai cu ochii-n telefon înainte de a merge la somn pentru că lumina albastră te afectează.

O serie de studii realizate pînă acum au venit să clarifice pericolele legate de „statul cu ochii” în calculator sau telefon. Cînd erai mic, poate-ți aduci aminte cînd părinții îți spuneau că-ți vei strica ochii dacă stai prea mult timp la calculator. Au apărut apoi protecțiile și mai apoi ecranele inteligente.

Dar toate ecranele de la telefon, computer sau tabletă au o așa-numită lumină albastră, care te-ar deranja înainte de a merge la somn și care nu-ți asigură o odihnă bună. Unii cercetători s-au dus chiar mai departe și au spus că lumina albastră, împreună cu lumina soarelui, transformă moleculele vitale din retină în celule ucigașe.


Un nou studiu vine să demonteze exact aceste lucruri. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Manchester, lumina albastru nu numai că te ține treaz, dar te și ajută să dormi mai bine.

Lumina albastră de la telefon, un beneficiu pentru somn?

Studiul cercetătorilor de la Universitatea Manchester arată că lumina albastră nu este atît de dăunătoare pe cît s-a crezut pînă acum. De fapt, este chiar benefică pentru somn. Cu alte cuvinte, s-ar putea să fie mai bună decît cea albă (lumina de spital) sau galbenă.

Ce susțin, practic, cercetătorii? Ei spun că lumina rece seara și cea caldă ziua ar putea veni cu beneficii pentru sănătatea ta. Asta pentru că la apus lumina caldă dispare și lasă loc celei reci. Ceasul biologic ne poate dicta momentul în care este zi sau noapte, așa că nu e atît de rău să treci pe lumina albastră la lăsarea serii. Este exact lumina care face organismul să producă melatonină, hormonul derivat din serotonină.

Acesta un rol important în reglarea ritmului circadian și mai e denumit și hormonul întunericul. E lesne de înțeles de ce: pentru că are un rol important în inițierea și menținerea somnului.

Telefoanele mai noi vin cu funcții de genul Night Shift tocmai pentru a diminua lumina albastră, despre care se credea că te ține treaz. Numai că acum se dovedește că este invers.

Dincolo de acest studii, există un sfat universal valabil: poate n-ar fi rău să lași telefonul cu cîteva ore înainte de culcare. Așa nu-ți vei mai face probleme dacă lumina albastră e bună sau nu pentru somnul tău. E un sfat cu care toți cercetătorii sînt de acord.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load