Studiu: Cancerul de col uterin ar putea fi eradicat în 30 de ani

Studiu: Cancerul de col uterin ar putea fi eradicat în 30 de ani

Un studiu nou arată că vaccinul contra cancerului de col uterin a dus la reducerea dramatică a acestui tip de cancer și că boala ar putea fi complet eradicată în următorii 30 de ani.


Cercetătorii scoțieni spun că vaccinarea contra virusului HPV a fetelor cu vîrste de 12-13 ani a condus la „reducerea dramatică a incidenței cancerului, eradicînd aproape toate cazurile de cancer de col uterin în stadiul 0 (precancer) la fetele tinere.


Oamenii de știință cred că vaccinarea la nivel mondial contra acestei forme de cancer ar putea însemna eradicarea definitivă a bolii. Fetele și adolescenetele sînt vaccinate contra virusului HPV în Anglia, iar Scoția a introdus programul național de imunizare contra HPV în 2008, pe fetele de 12-13 ani.


Astfel, în ultimii 10 ani, rata apariției cancerului de col uterin în cazul fetelor care au deja celule precanceroase a scăzut cu 89%. Cercetătorii au mai descoperit și că vîrsta este un factor important în succesul acestui vaccin: imunizarea fetelor în vîrstă de 12 ani este de aproape două ori mai eficientă decît imunizarea adolescentelor de 17 ani.


De asemenea, oamenii de știință au observat și că femeile care nu sînt vaccinate contra virusului HPV beneficiază de pe urma vaccinării altora, întrucît imunizarea a condus la răspîndirea mai dificilă a virusului, care nu mai este purtat de la fel de multe persoane în urma vaccinării.


„Știm că, în rîndul femeilor, numărul screening-urilor de cancer de col uterin este în scădere, așa că această metodă preventivă prin vaccinare a fost demonstrată ca fiind eficientă în reducerea drastică a riscului, aproape eliminînd această formă de cancer în rîndul femeilor cu vîrste sub 25 de ani”, a declarat Kevin Pollock, cercetător la Glasgow Caledonian University.


Vaccinul a fost creat pentru combaterea a două tulpini de HPV - tipul 16 și 18 - care sînt responsabile de cauzarea a 80% din cazurile de cancer de col uterin. Iar studiile au descoperit că acest vaccin protejează și împotriva alto trei tulpini de HPV. „Acest vaccin a depășit așteptările. Cred că ne uităm acum la posibilitatea eradicării cancerului de col uterin în decurs de 20-30 de ani”, mai spune Pollock.


Australia, prima țară din lume care va elimina cancerul de col uterin


În 2007, Australia a fost printre primele ţări care au introdus un program de vaccinare împotriva HPV și se estimează că peste 20 de ani, Australia va deveni prima ţară din lume care va reuşi să eradice cancerul de col uterin.


Cercetătorii australieni spun că performanţa va fi realizată dacă se menţine stadiul actual al programului de vaccinare şi screening. Ei sînt convinşi că peste patru ani, această boală va fi clasificată ca o formă rară de cancer - adică vor exista doar şase îmbolnăviri la o sută de mii de cazuri.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load