Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Specialiștii spun că știu cum să șteargă amintiri din creier

11 apr. 2019,, 22:30   Externe
2373 0

Ți s-a întîmplat vreodată să te uiți la filme și să vrei să poți face și tu anumite lucruri, cum ar fi să-ți ștergi anumite aminitiri urîte din creier? Ei bine, cercetătorii au găsit soluția prin care poți face asta.

De fiecare dată cînd ai rememorat amintirile respective ai încercat să le blochezi, lucru care este greșit, spun cercetătorii. De fapt, ar trebui să faci opusul.

Mai exact, conform unui studiu realizat de de oamenii de știință din Texas s-a demnonstrat faptul că atunci cînd vrei să uiți o amintire, trebuie să te concentrezi mai mult pe ea, deoarece e nevoie de o activitate cerebrală crescută pentru a o înlătura din creier.

„Un nivel moderat de activitate cerebrală este esențial pentru acest mecanism de uitare. Prea mult și va întări amintirea, prea mic și nu vei mai putea să o modifici", a explicat psihologul Tracy Wang de la University of Texas din Austin.

Cum te poate ajuta uitarea voluntară a anumitor amintiri


În primul rînd, uitarea voluntară ajută creierul uman să devină mai eficient, datorită faptului că nu este suprasolicitat cu informații de care nu mai are nevoie.

Însă cel mai eficient lucru la uitarea voluntară este că te ajută să treci peste experiențele și emoțiile negative pe care nu vrei să le mai experimentezi.

„Am vrea să renunțăm la amintirile care declanșează răspunsuri maladaptive, precum amintirile traumatice, pentru a putea răspunde la experiențele noi prin modalități mai adaptive. Decenii de cercetare au arătat că avem abilitatea de a uita voluntar ceva, dar că felul în care creierele noastre fac asta încă este pus sub semnul întrebării", a explicat Jarrod Lewis-Peacock, unul din cercetători.

Cercetătorii au analizat în cadrul studiului creierele a 24 de tineri adulți cărora li s-a dat inițial să vadă diferite fotografii cu peisaje și fețe, după care li s-a cerut să le rețină sau să le uite. Astfel, s-a descoperit că actul uitării necesită mai multă activitate din partea creierului decît cel al reținerii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?