X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Specialiștii avertizează: Nu mai hrăniți copiii cu crenvurști

29 iul. 2019,, 03:30   Externe
3589 1

Cărnurile procesate sînt un pericol pentru organism, de aceea trebuie evitate cît mai mult, iar cancerul, potrivit medicilor oncologi, afectează tot mai mulți adulți și copii.

Dacă în trecut spitalele de oncologie erau goale, acum secțiile sînt pline cu oameni care se îmbolnăvesc de diverse tipuri de tumori, spun medicii. Poate ar trebui să fim atenți și la alimentație, la ceea ce consumăm?

Crenvurștii ademenesc prin textura crocantă și gustul picant, însă la fabricarea acestora este folosită foarte puțină carne și foarte multe substanțe pe post de conservanți, care să ofere culoare, aromă și să mimeze gustul de carne.

De-a lungul timpului, mai multe studii au relatat despre posibilele consecințe ale consumului de crenvurști, mezeluri și alte cărnuri procesate. Gravidele ce consumă crenvurști frecvent își predispun copiii la apariția cancerului, arată unul dintre studii.

În urma unui studiu amplu, desfășurat în anii ’90 de oamenii de știință Sarasua S. și Savitz D, s-a evidențiat o corelare între frecvența cu care o gravidă sau un copil mănîncă crenvurști sau alte cărnuri procesate, și tendința ca cei mici să dezvolte cancer.


Oamenii de știință au descoperit astfel cum copiii născuți din mame ce au consumat o dată pe săptămîna sau mai des crenvurști în timpul sarcinii, aveau un risc dublu de a dezvoltă tumori la nivelul creierului.

Copiii ce au consumat ei înșiși crenvurști o dată pe săptămîna sau cu o frecvența mai mare, aveau de asemenea un risc crescut pentru același tip de maladii.

Acesta nu e primul studiu de acest gen: Echipa condusă de un alt om de știință, Peters JM, a descoperit că există o legătură între consumul anumitor alimente și riscul crescut de leucemie apărută la copii.

Cercetarea s-a desfășurat în Los Angeles, între anii 1980 și 1987, iar copiii studiați au avut vîrste cuprinse între 0 și 10 ani. În urmă studiului, cercetătorii au ajuns la concluzia că cei mici care au consumat 12 sau mai mulți crenvurști pe lună, aveau un risc de 9 ori mai mare de a dezvoltă leucemie.

Cum pot crenvurștii să predispună la apariția cancerului?

Majoritatea crenvurștilor, chiar și dintre cei mai „curați” în ingrediente, de pe piață, conțin conservanți numiți nitriti. În timpul procesării, nitriții se combină cu aminele, compuși organici prezenți în carne, și formează compuși carcinogeni numiți N-nitroso.

Acești compuși au fost asociați cu cancerul cavității bucale, de vezică urinară, al esofagului, stomacului și cerebral.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?