COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Soluția să fii productiv dacă nu te poți trezi dimineața

Soluția să fii productiv dacă nu te poți trezi dimineața

De cele mai multe ori, auzi de oameni care fie sînt matinali și încă de dimineață sînt la capacitate maximă, fie „bufnițe de noapte” ce sînt activi abia cînd soarele apune. Există se pare și o variantă de mijloc.

Cercetătorii au descoperit că mai sînt și oamenii care preferă după-amiaza, dar și așa-numiții „somnoroșii”. Un grup de oameni de știință din Belgia au creat și distribuit un chestionar online scurt către 1.300 de oameni cu vîrste cuprinse între 12 și 90 de ani, cerîndu-le detalii despre obiceiurile lor de somn și nivelul lor de oboseală pe parcursul zilei.

Ulterior, au analizat rezultatele în colaborare cu un grup de cercetători din Rusia. Astfel, au descoperit că există 631 de oameni care se potrivesc în categoriile de matinali și bufnițe de noapte. Pe lîngă ei însă, au mai găsit 550 de participanți care se regăseau în alte două categorii – oamenii care preferă după-amiaza și somnoroșii. Cei din prima categorie sînt cei mai somnoroși dintre toate cele patru grupuri, ei devenind alerți pe la ora 11 și rămînînd astfel pînă la ora 17 – mai apoi, devin din nou obosiți.


Cei din categoria somnoroșilor sînt mai predispuși să tragă cîte un pui de somn pe parcursul zilei. Ei se trezesc dimineața alerți, rămîn alerți pînă la ora 15, cînd devin foarte obosiți, apoi pînă la 22 devin din nou alerți și productivi.

Chiar și așa, cam 30% din oamenii din studiu nu s-au regăsit în nicio categorie. Cele două grupuri sînt foarte importante. Unor oameni le-ar prinde bine un somn de după-amiază, iar condițiile pentru un somn de după-amiază nu sînt prea bune în societatea modernă. Explicațiile au fost oferite de Arcady Putilov, autor principal al studiului și neurobiolog la Institute of Higher Nervous Activity and Neurophysiology, Moscova.

Tot el a zis că dacă așa-numiții somnoroși ar avea parte de un somn de 10-15 minute în miezul zilei, productivitatea lor ar crește.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load