Și cîinii suferă de gelozie

Și cîinii suferă de gelozie

Multă vreme oamenii și-au pus întrebarea dacă animalele au sentimente și dacă sînt geloși cînd, în peisaj, apare altcineva. În special, acest lucru se citește în ochii cîinilor.


Dacă ai un animal de companie, probabil că ți-ai pus de multe ori problema că atunci cînd nu-i mai acorzi atenție doar lui, acesta se confruntă cu un sentiment de gelozie. În ciuda dovezilor ambigue, oamenii de știință s-au străduit să studieze și să identifice emoțiile animalelor. După multe date analizate și studii efectuate, aceștia au ajuns la concluzia că cel puțin gelozia este o emoție „primordială” pe care patrupedele o au în comun cu stăpînii.


De multe ori, gelozia și invidia sînt confundate ca fiind una și aceeași, iar termenii sînt folosiți în contexte greșite. Invidia este o emoție cu două entități, care apare atunci cînd îți lipsește ceva, fie că e vorba de un atribut personale specific sau de un obiect pe care altcineva îl deține.


Pe de altă parte, gelozia apare într-un triunghi social și își face simțită prezența atunci cînd un „impostor” amenință o relație specială. Pentru ca o persoană sau un animal să simtă gelozie, trebuie să aibă capacitatea cognitivă de a recunoaște, la un anumit nivel, importanța unei relații și de a măsura potențialele amenințări care vin către această relație.


Majoritatea cercetărilor despre gelozie s-au desfășurat în jurul relațiilor sexuale și romantice, dar gelozia, poate apărea și în alte situații. Fie că e vorba de prieteni, membri ai familiei sau colegi, de clasă sau muncă, gelozia are mereu o portiță de intrare. De fapt, cercetările arată că sugarii la vîrsta de șase luni au arătat gelozie atunci cînd mamele lor au interacționat cu un alt copil.


Acest lucru sugerează că gelozia este o emoție înnăscută, nu învățată, care a evoluat pentru a proteja orice tip de relație socială.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load