Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Sfaturi utile: Cum să alegi o pereche de ochelari

8 oct. 2020,, 04:30   Externe
7659 0

Atunci cînd cumpărați o pereche de ochelari de vedere, cel mai important este să îi comandați conform prescripției medicului sau optometristului.

Niciodată nu purtați ochelarii altor persoane sau nu îi cumpărați fără ca înainte să fi fost la un consult oftalmologic, indiferent de problema de vedere pe care o aveți. Dacă purtați ochelari de vedere care nu vi se potrivesc din punct de vedere al lentilelor sau ramelor, în timp, pot apărea diverse simptome neplăcute: dureri de cap, amețeli, senzație de presiune la nivelul ochilor, vedere dublă sau chiar și deteriorarea vederii.

Există mai multe tipuri de lentile pentru ochelari: monofocale, bifocale, progresive, degresive (pentru birou), pentru tinerii presbiopi. În funcție de materialul din care sînt fabricate pot fi din sticlă, plastic, policarbonat. Cele din sticlă se zgîrie mai greu, dar se sparg mai ușor, existînd riscul de accidente. Cele din plastic sînt mai ușoare, au o rezistență mai bună la lovituri și au tratament de durificare pentru a nu se zgîria ușor. Cele din policarbonat sînt cele mai ușoare și au o rezistență foarte mare la impact. Grosimea lentilelor este dată de indicele de refracție și se alege în funcție de prescriptie. Cu cît indicele este mai mare, cu atît lentila este mai subțire și mai ușoară.

Tratamentul antireflex are rolul de a bloca reflexia luminii pe suprafața lentilei, mărind astfel transmisia acesteia. Astfel, se obține o imagine mai clară și mai odihnitoare. În afara de tratamentele antireflex standard, există un nou tratament care protejează împotriva luminii albastre și se recomandă tuturor purtătorilor de ochelari, în special persoanelor care petrec mult timp în fața calculatorului sau în fața oricărui alt dispozitiv digital. Acest tratament neutralizează lumina albastră emisă de ecranele digitale și previne oboseala oculară, oferind o percepție mult mai naturală a culorilor.

În ceea ce privește ramele ochelarilor, principalele aspecte cărora trebuie să le acordați atenție sînt:


lentile de care aveți nevoie trebuie să se potrivească cu ramele;

forma și dimensiunile lor trebuie să asigure un cîmp vizual adaptat afecțiunii și activităților pe care le desfășurați. Pentru ochelarii de citit este recomandat să alegeți o ramă mai îngustă pentru a vă fi mai ușor să priviți peste ea atunci cînd priviți la distanță. Pentru ochelarii de distanță sau cu port permanent este recomandat să alegeți o ramă mai înaltă pentru a nu vă limita cîmpul vizual.
Lentilele pentru miopie sînt mai groase la margini și mai subțiri în centru. Rama trebuie să fie cît mai îngustă, rotundă sau din acetat, pentru ca prin șlefuirea lentilelor să se îndepărteze porțiunea groasă sau să o ascundă. Lentilele pentru hipermetropie sînt groase în centru și mai subțiri la margini. Rama trebuie să fie mai mare, astfel încît să cuprindă zona în care lentila este mai subțire.

rezistența lor în funcție de activități, dacă scoateți frecvent ochelarii și îi puneți la loc, ramele trebuie să fie mai rezistente;

trebuie să fie stabile, confortabile și, desigur, să se potrivească fizionomiei feței.

Și pentru că este vară și aveți nevoie să vă protejați ochii de lumina puternică a soarelui, toate lentilele ochelarilor de soare pot avea dioptrii sau puteți opta pentru varianta de lentile fotocromatice.

Lentilele polarizate sînt, de asemenea, recomandate pentru ca reduc strălucirea și intensifică contrastul, oferind o vedere clară și relaxata.

În cazul în care nu doriți să purtați ochelari, o variantă bună sînt lentilele de contact, însă trebuie să acordați o atenție sporită manipulării acestora, pentru a evita riscurile diverselor infecții.

Ascultați sfaturile opticienilor în ceea ce privește alegerea ochelarilor sau lentilelor de contact și cumpărați de la o sursă sigură, cum sînt magazinele de optică medicală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?