COVID-19 în MOLDOVA

Scrîșnitul dinților în somn: Cauze și tratament

Scrîșnitul dinților în somn: Cauze și tratament

Scrîșnitul dinților, cunoscut și sub denumirea de bruxism, este o problemă cu care se confruntă foarte mulți oameni.

În general, acest sindrom se manifestă pe timpul nopții, în somn, și se manifestă prin scrîșnitul dinților. Pe termen lung și fără tratament adecvat, bruxismul poate cauza deteriorarea dinților și alte probleme severe de sănătate orală, scrie doctordebine.ro.

Nu este cunoscută cauza principală a bruxismului, dar cred că se poate datora unei combinații de factori diferiți, care sînt cei fizici, psihologici și genetici". Printre factorii de risc se numără:


1. Bruxism de la stres

O creștere a nivelului de stres poate provoca această problemă. Totodată, bruxismul poate fi un efect secundar al unor antidepresive comune, antipsihotice și pilule psihotrope.

2. Bruxism de la tutun, alcool, cafea și droguri

Alte substanțe, cum ar fi tutunul, cofeina, alcoolul și drogurile ilicite pot crește, de asemenea, riscul de apariție al bruxismului.

Medicul continuă explicațiile astfel:

3. Tulburările de somn

Tulburările de somn fac parte din factorii de risc pentru scrîșnitul dinților, în special apneea obstructivă a somnului. Este o afecțiune severă în care căile respiratorii superioare se relaxează mai mult decît ar trebui în timpul somnului, perturbînd fluxul de aer către plămîni și întrerupînd somnul. Apneea obstructivă afectează într-o măsură mai mare bărbații, iar aproximativ unul din patru pacienți cu această afecțiune se confruntă cu problema bruxismului.

4. Tulburări ale articulației temporomandibulare

Tulburările articulației temporomandibulare pot cauza încleștarea sau scrîșnitul dinților din pricina durerii. Tratamentul corect al afecțiunii poate ajuta la oprirea fenomenului de abrazie.

Mușcătura anormală

„O mușcătură anormală, cunoscută și sub denumirea de malocluzie, este atunci cînd dinții superiori și inferiori nu se aliniază corect, putînd crește șansele de apariție a bruxismului. Acest lucru poate apărea din cauza dinților lipsă sau aflați în malpoziții, a diferențelor dintre dimensiunea maxilarului și cea a dinților, a dizabilităților congenitale”, adaugă Dr. Adrian Mina.

Tratamentul bruxismului

Tratamentul pentru bruxismul sever vizează eliminarea oricărei dureri, reducerea încleștării sau abraziei dinților, restaurarea dinților cu leziuni carioase.

După examinarea corectă de către un medic dentist se va determina nivelul de deteriorare a dinților și dezvoltarea ulterioară a unui plan de tratament eficient.

Este recomandată folosirea unor gutiere pentru a vă proteja dinții superiori și inferiori de bruxism nocturn. În cazurile severe în care abrazia dinților duce la sensibilitatea sau la dificultăți în masticație, este posibil ca medicul stomatolog să fie nevoit să efectueze o procedură pentru a remodela suprafața oculzală a dinților sau să folosească coroane pentru a reface deteriorarea.

Gestionarea eficientă a stresului trebuie avută în vedere dacă bruxismul este cauzat de stres. Pentru reducerea tensiunii este indicat să se apeleze la tehnici de relaxare sau exerciții, cum ar fi yoga sau meditația”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load