Savanții au descoperit de ce exoplanetele mari nu au sateliți

Savanții au descoperit de ce exoplanetele mari nu au sateliți

Un grup internațional de astronomi a declarat că a descoperit un mister - de ce majoritatea exoplanetelor uriașe care fac parte din „Jupiteri fierbinți” nu au sateliți naturali.


În opinia cercetătorilor, sateliții au fost expulzați de pe orbitele din jurul giganților de gaze și au rămas în exteriorul sistemelor planetare. Acest lucru este relatat într-un comunicat de presă publicat pe Phys.org.


Cercetătorii au modelat comportamentul exolunelor vagabonde ipotetice numite „plunete” (ploonets). S-a dovedit că inițial ele urmau să se formeze pe orbitele din jurul marilor planete de gaze, inclusiv din jurul celor care se rotesc la o distanță apropiată de steaua-mamă. O jumătate din aceste obiecte care sînt expulzate de gravitație în spațiul exterior evită ciocnirea cu alte planete și încep să se rotească în jurul acestei stele. 


Existența „plunetelor” ar putea explica de ce astronomii au găsit peste patru mii de exoplanete, dar nu au reușit să stabilească exact nici o exolună. Cercetările anterioare arată că, cel puțin unii dintre Jupiterii fierbinți depistați ar trebuie să aibă sateliți mari. 


În plus, „plunetele” ar putea servi drept motiv pentru fluctuațiile de lumină în curba luminozității stelei Tabby sau KIC-8462852, cunoscută de asemenea ca stea cu „megastructuri extraterestre”. Însă existența „plunetelor” deocamdată rămîne a fi doar o ipoteză.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load