Savanţii au descoperit ceva ce nimeni nu credea că poate exista

Savanţii au descoperit ceva ce nimeni nu credea că poate exista

O specie de rechini care este capabilă să supravieţuiască cu o dietă care este alcătuită în mare parte din plante a fost identificată de cercetătorii de la Universitatea California.


În ciuda reputaţiei lor de carnivori şi prădători, rechinii-cap-de-lopată sînt capabili să supravieţuiască atunci cînd consumă iarbă de mare, scrie The Independent.


Samantha Leigh, împreună cu colegii ei, au analizat conţinutul stomacurilor creaturilor, observînd că peste 60% din acesta era de origine vegetală.


Pentru a stabili dacă rechinii se hrăneau intenţionat cu vegetale, Leigh şi colegii au hrănit rechinii captivi cu iarbă de mare în proporţie de 90% din dieta lor timp de trei săptămîni. Restul de 10% din dietă era alcătuit din sepii.


Testele au confirmat că rechinii digerau plantele şi extrăgeau nutrienţii din ele. De asemenea, savanţii au observat o creşte în activitatea unei enzime digestive numită β-glucosidase, care este cunoscută pentru acţiunea ei de dezintegrare a celulozei din plante precum iarba de mare.


Rechinii-cap-de-lopată sînt înrudiţi cu rechinii-ciocan, care sînt carnivori. Primii sînt însă de dimensiuni mai mici, dar intestinele sînt similare în structură cu cele ale rechinilor-ciocan.


Rolul ecologic trebuie reevaluat, întrucît nu se pune problema ca aceştia să fie prădătorii consideraţi de oamenii de ştiinţă.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load