Savanți: 800 de grame de fructe și legume pe zi prelungesc viața

Savanți: 800 de grame de fructe și legume pe zi prelungesc viața

10 porții de fructe și legume pe zi pot prelungi viața, consideră oamenii de știință.

Potrivit calculelor savanților de la Imperial College de la Londra, respectarea acestor recomandări poate preveni 7,8 milioane de decese premature pe an.

O porție constituie 80 de grame. Atît cîntărește o banana mică, o pară sau trei lingurițe pline de spanac sau mazăre. Chiar și o cantitate mică de fructe și legume este folositoare pentru sănătate. Or, cu cît mai multe fructe și legume consumă omul, cu atît e mai bine.

200 de grame de fructe și legume pe zi reduc:

- riscul de a muri de boli cardiovasculare – cu 13%,
- riscul de îmbolnăvire de cancer – cu 4%,
- riscul de deces prematur – cu 15%.
 
800 de grame de fructe și legume micșorează:

- riscul de a muri de boli cardiovasculare – cu 28%,
- riscul de dezvoltare a cancerului – cu13%,
- riscul de deces prematur – cu 31%.

Experții au ajuns la aceste concluzii în baza datelor preluate din 95 de studii diferite, în cadrul cărora au fost cercetate obiceiurile alimentare ale 22 de milioane de oameni. Rezultatele au fost publicate în revista International Journal of Epidemiology.

Oamenii de știință au evidențiat, de asemenea, fructele și legumele cele mai eficiente pentru reducerea riscului de apariție și dezvoltare a anumitor boli. Astfel, în cazul cancerului este vorba despre legumele verzi si galbene, cum ar fi spanacul și ardeiul, precum și legumele crucifere, cum ar fi conopida.

Riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare este redus de mere, pere, fructe citrice, salate și legume crucifere.

În plus, fructele și legumele reduc colesterolul, ajută la scăderea tensiunii arteriale și fac mai sănătos sistemul cardiovascular și imunitar.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul de cinci porții de fructe și legume pe zi (aproximativ 400 de grame). Aici intră aproape toate tipurile de fructe și legume, inclusiv cele congelate. Cu toate acestea, medicii susțin că doar unele persoane își pot permite să urmeze sfatul OMS.
 
Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load