Sănătatea stomacului. 7 soluţii ca să nu te îmbolnăveşti niciodată

Sănătatea stomacului. 7 soluţii ca să nu te îmbolnăveşti niciodată

Timpul de digerare al alimentelor diferă în funcţie de structura şi de componenţa lor.


Acele tipuri de mîncare ce se digeră mai greu îţi pot provoca afecţiuni ale stomacului, precum ulcerul, gastrita sau refluxul gastroesofagian.


Timpul de digerare al alimentelor diferă în funcţie de structura şi de componenţa lor. Acele tipuri de mîncare ce se digeră mai greu îţi pot provoca afecţiuni ale stomacului, precum ulcerul, gastrita sau refluxul gastroesofagian.

Ţine doar de voinţa ta să ţii la distanţă aceste boli şi să ai un stomac sănătos, aşa că ar trebui să te informezi cu privire la alimentele şi obiceiurile care te vor împiedica să suferi vreodată de afecţiuni ale aparatului digestiv. Iată care sînt cele mai importante dintre acestea:

1. Renunţă la hainele foarte strîmte

Hainele care sînt foarte strîmte în jurul taliei contribuie la încetinirea procesului de digestie, pentru ca pun o anumită presiune pe stomac. La fel de periculoasă este şi supraponderabilitatea, din acelaşi motiv. Dă-i libertate abdomenului tău şi lasă-l să proceseze alimentele în mod corespunzător, fără să îl obturezi în vreun fel, dacă vrei să eviţi arsurile stomacale şi efectele refluxului gastroesofagian.

2. Scoate din alimentaţie alimentele nocive pentru stomac

Dulciurile care conţin cofeină, aşa cum sînt cele pe bază de cacao, sînt foarte nocive pentru stomacul tău. Nici condimentele iuţi nu sînt foarte indicate, aşa că fereşte-te de ardei iute, boia, piper sau hrean. Nici scorţişoara sau cuişoarele nu sînt tocmai prietenoase cu digestia. Există şi legume care îţi pot face rău, precum ceapa, prazul, guliile, ridichiile, usturoiul, roşiile sau varza. Carnea grasă sau cea afumată sînt şi ele nocive, iar prăjelile nu au ce căuta în alimentaţia ta dacă vrei un stomac sănătos. Ar trebui să eviţi, de asemenea, pîinea proaspătă.

3. Renunţă la băuturile dăunătoare aparatului digestiv

Cafeaua, alcoolul şi sucurile făcute din citrice provoacă aciditate, aşa că ar trebui să le eviţi dacă îţi pasă de sănătatea stomacului tău. Acelaşi lucru este valabil şi pentru ceaiurile care conţin cofeină.


4. Utilizează pansamente gastrice atunci cînd iei medicamente

Medicamentele pot avea efecte intense asupra florei stomacale. De aceea, se recomandă administrarea lor în paralel cu pansamentele gastrice, pentru menţinerea sănătăţii aparatului tău digestiv.


5. Adaptează-ţi antrenamentele fizice

Exerciţiile fizice de dimineaţă pot contribui şi ele la generarea afecţiunilor stomacului, indiferent dacă rutina ta le include înainte sau după micul dejun. Încearcă să îţi dai un mic răgaz între cele două activităţi, respectiv mîncat şi făcut sport şi consumă alimente bogate în fibre la micul dejun, cum ar fi un iaurt cu cereale.

6. Lasă-te de fumat

Fumatul este una dintre cele mai nocive vicii atît pentru plămîni, cît şi pentru stomac. Sunt cunoscute efectele sale cauzatoare de ulcer, mai ales în cazul persoanelor care au obiceiul să il asocieze cu băuturile cofeinizate şi cu obiceiurile alimentare proaste.

7. Consumă alimente bune pentru stomac

Evită mîncarea nocivă pentru stomac şi înlocuieşte-o cu alimente sănătoase care se digeră uşor şi care nu îţi pot provoca arsuri gastrice. Printre cele mai comune astfel de alimente se numără ouăle fierte moi, lactatele şi brînzeturile nesărate, legumele fierte sau gătite la aburi, pîinea albă prăjită şi carnea slabă fiartă.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load