COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

S-a găsit răspunsul: De ce au cîinii nasurile atît de reci

S-a găsit răspunsul: De ce au cîinii nasurile atît de reci

Un studiu ştiinţific a găsit răspunsul la întrebarea de ce nasurile cîinilor sînt atît de reci, relatează luni agenţia Xinhua.

Deşi pînă recent s-a crezut că acest fenomen este asociat cu reglarea temperaturii corporale, oamenii de ştiinţă au descoperit că nasurile cîinilor acţionează precum nişte detectoare de căldură ultrasensibile, transmite Noi.md cu referire la agerpres.ro.

În cadrul unui studiu publicat în jurnalul Scientific Reports, o echipă internaţională de cercetători din Suedia şi Ungaria a descoperit că în cazul unei temperaturi ambientale de 30 de grade Celsius, rhinarium-ul cîinelui - vîrful nasului - este cu cîteva grade mai rece. Pe de altă parte, în cazul în care temperatura exterioară este de 0 grade Celsius, nasul cîinelui are în jur de 8 grade Celsius. Cei doi factori ajung să fie egali la o temperatură ambientală de 15 grade Celsius, au concluzionat oamenii de ştiinţă.


Cercetătorii au bănuit că aceste diferenţe sugerează că vîrful nasului are funcţie senzorială, iar ipoteza lor s-a dovedit corectă, scrie agerpres.ro.

Studiul a demonstrat că nasul unui cîine poate detecta deseori surse foarte vagi de căldură - cum ar fi prezenţa unui mamifer de mici dimensiuni - de la o distanţă de un metru şi jumătate.

Echipa de specialişti de la Universitatea Lund din Suedia şi de la Universitatea Eotvos Lorand din Ungaria a studiat trei cîini - Kevin, Delfi şi Charlie - dresaţi să identifice care dintre două obiecte identice, cu o lăţime de zece centimetri, a fost încălzit pînă la o temperatură cu 12 grade Celsius mai mare decît cea ambientală.

''Toţi cei trei cîini au reuşit să detecteze stimuli de radiaţii termice slabe în cadrul unor experimente dublu-orb'', se precizează în studiu. ''În plus, am utilizat imagistica prin rezonanţă magnetică asupra a treisprezece cîini treji, comparînd răspunsurile la stimuli termici cu aproximativ aceeaşi temperatură ca în experimentul comportamental. Stimulul cald a determinat un răspuns neuronal mai mare. Toţi stimulii de căldură radiantă folosiţi în experimentele noastre erau prea slabi pentru a fi simţiţi de mîna omului, chiar şi de la distanţe foarte mici. Trebuia să atingem suprafeţele pentru a simţi căldura'', au explicat cercetătorii în studiul lor.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load