COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Riscurile consumului în exces a pîinii

Riscurile consumului în exces a pîinii

Ai observat că pîinea este cel mai mare duşman al siluetei? Nici o grijă, nu eşti singura!

Nu mare mi-a fost mirarea văzînd cum „micesc” pe zi ce trece tocmai datorită faptului că renunţasem la pîinea cea pufoasă şi îmbietoare, care îmi răsfăţa papilele gustative şi dorinţa de dulce şi carbohidraţi.

Dar nu aceasta este tema pe care vreau neapărat s-o abordăm în cele ce urmează, deoarece nu am făcut o descoperire ştiinţifică demnă de trecut în Cartea Recordurilor, ci vreau mai degrabă să semnalez cîteva aspecte legate de pîine: care e bună, care e rea, cîtă ar trebui să consumăm zilnic, care sînt ingredientele de care ar trebui să ne ferim şi, mai ales, care sînt efectele consumului excesiv de pîine.

Trei mituri despre pîine

Să alegi cel mai sănătos sortiment de pîine poate fi destul de dificil, mai ales dacă îţi faci cumpărăturile dinr-un supermarket “dotat „ cu zeci de pîini şi pîinici de diverse forme, ambalaje şi preţuri.

Iată trei mituri care te pot ajuta să faci alegerea potrivită:

  • Dacă e mai închisă la culoare şi are printre ingrediente “grîu”, e mai sănătoasă, are mai multe fibrecomplet fals. Uită-te pe etichetă şi citeşte cu atenţie. Dacă primul ingredient din lunga listă este făina de grîu, albă, de uz industrial, renunţă la idee.
    Făina din care este făcută respectiva pîine nu este nici pe departe naturală, ci este albită pe cale chimică, cu ajutorul unor substanţe deloc prietenoase cu sănătatea noastră. Dintre acestea putem aminti de substanţa chimic numită alloxan, care este un agent de înălbire special, despre care se presupune că ar favoriza apariţia diabetului, prin distrugerea celulelor de tip beta din pancreas.
  • Pîinea cu denumiri pretenţioase, de genul “conţine 7 cereale” este o alegere potrivităde asemenea, este un mit fals. Nu contează că pîinea are şapte cereale, important e să fie şi bune şi, mai cu seamă, celelalte ingrediente să se încadreze în standardele optime pentru menţinerea sănătăţii. Şi de această dată, citeşte cu atenţie eticheta. Ai putea avea surpriza ca, printre cele şapte cereale super-sănătoase, să regăseşti în capul listei de ingrediente acea făină înălbită de care aminteam mai sus.
  • Pîinea cu secară este cea mai sănătoasă – deşi ar trebui să fie preparată din 100% cereale integrale, multe sortimente de aşa-zisă pîine cu secară sînt făcute cu făină albă, apă iar abia al treilea ingredient aminteşte de biata secară naturală, ceea ce ar trebui să îţi dea de gîndit în privinţa calităţii acesteia.

Excesul de pîine – consecinţe asupra siluetei şi sănătăţii

Nu este o noutate: pîinea îngraşă!

Dacă observi că aduni kilograme în ritm galopant, foarte posibil ca vinovata să fie pîinea cea de toate zilele. Evident, cea consumată fără măsură. Amidonul folosit la fabricarea pîinii se propagă rapid în tractul digestiv şi astfel intră în fluxul sanguin sub formă de glucoză care, se ştie sau nu, duce la o creştere rapidă a nivelului de zahăr din sînge. Însă, la scurt timp, nivelul glicemiei scade drastic, rezultatul fiind senzaţia de foame.

Tocmai din acest motiv, persoanele care suferă de diabet sînt sfătuite să evite orice tip de pîine. De multe ori, o ciocolată este mai sănătoasă, dacă vorbim de ciocolata amăruie, decît cîteva felii de pîine albă.

Glutenul din pîine şi efectele sale nefaste

Grîul conţine o cantitate mare de gluten, o proteină care favorizează instalarea bolii celiace. Această proteină are rolul de a lega aluatul, astfel încît să fie elastic, uşor de modelat. Statisticile recente arată însă că acest ingredient se face vinovat de numeroase cazuri de intoleranţă digestivă, care se manifestă prin balonare, dureri abdominale, constipaţie şi senzaţie de oboseală.
Dacă ai astfel de simptome, elimină pentru 30 de zile pîinea din regimul alimentar şi vezi cum te simţi. Dacă simptomele dispar, e clar că suferi de intoleranţă la gluten, prin urmare va trebui să fii mult mai atent la ingrediente şi să eviţi ceea ce nu-ţi face bine.

Atenţie la pîinea cu zahăr şi E-uri!

Cele mai multe sortimente de pîine au în compoziţie zahăr sau sirop de fructoză, precum şi numeroşi aditivi alimentari pe care corpul îi asimilează foarte greu, dar care sînt folosiţi pentru a compensa pierderile conştiente survenite în urma procesării bobului de grîu.
Majoritatea produselor de panificaţie au în lista de ingrediente arome şi esenţe termostabile, cum ar fi E150, acid ascorbic, acid citric (E330), glicerina (E422), maltodextrina, propilen glicol (E1520), substanţe de îngroşare (gumă arabică, gumă xantan) şi cine ştie cîte alte E-uri în funcţie de preferinţa producătorului, care au efecte încă nedesluşite pe deplin, dar care cu siguranţă nu fac bine sănătăţii.

De asemenea, cerealele folosite pentru prepararea pîinii sînt bogate în acid fitic, care blochează absorbţia de minerale precum calciul, fierul sau zincul, esenţiale pentru buna desfăşurare a funcţiilor organismului.

Mare atenţie şi la conţinutul de sare! Multe sortimente de pîine au în compoziţie, pe lîngă zahăr, şi multă sare, care a fost demonstrat ştiinţific că poate creşte presiunea sanguină, favorizînd hipertensiunea, favorizeaza apariţia cancerului de stomac, a osteoporozei, cataractei, diabetului şi a pietrelor la rinichi.

Pîinea îţi îmbolnăveşte inima

În urma unei cercetări ştiinţifice, experţii au descoperit că cerealele de tipul grîului pot creşte nivelul colesterolului "rău" cu pînă la 60%. Acest tip de colesterol este asociat cu bolile cardiace şi cele cardiovasculare, care sînt principalii ucigaşi ai secolului 21.

Din păcate, sărăcia ne obligă să mîncăm din ce în ce mai mult şi mai prost. Aşa se face că în urma unui sondaj realizat recent în ţara noastră a ieşit la iveală că oamenii de rînd consumă nici mai mult nici mai puţin de 100 de kilograme de pîine pe an. Mîncăm fără să ne hrănim iar acest lucru se reflectă în sănătatea noastră. Suntem pe primele locuri în Europa la bolile de inimă, la cele cerebrovasculare, la cancer şi obezitate.

Din păcate, un alt fenomen a luat locul pîinii, şi anume covrigii calzi de la colţ de stradă. Aceştia au devenit alimente de bază la locul de muncă, fiind ieftini şi săţioşi (pe termen scurt). Cu regret afirm acum că m-am numărat şi eu printre purtătorii de covrigi în geantă, ştiind că ţin de foame cu bani puţini, dar care mi-au făcut atît de mult rău...

Cîtă pîine avem voie să mîncăm zilnic?

Nevoile pot diferi de la o persoană la alta, în funcţie de vîrstă, greutate şi regimul alimentar, motiv pentru care nu există o cantitate zilnică recomandată.

Însă, este unanim acceptat că o cantitate de 100-150 de grame (3-4 felii) de pîine consumată zilnic este mai mult decît suficientă pentru a aduce organismului glucidele de care are nevoie, cu condiţia ca pîinea să fie integrală bineînţeles.

În cazul copiilor sau adolescenţilor, această cantitate poate fi depăşită, mai ales că este necesar un aport caloric mai crescut dat fiind procesul de dezvoltare.

"Ţine cont însă că o felie de pîine albă are în jur de 70-90 calorii, iar o pîine cu 12 felii are peste 1000 de calorii. Este o adevărată bombă calorică. Alege cu atenţie sortimentul de pîine!", atenţionează Şerban Blebea, antrenor personal.

Cea mai sănătoasă pîine

Pîinea este, potrivit prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, în cartea „Şi noi ce mai mîncăm?”, un aliment biblic. În Biblie se arată că Dumnezeu i-a poruncit profetului Ezekiel să prepare o pîine ca mesaj al Domnului către poporul din Ierusalim. În vemuri biblice, pîinea se obţinea dintr-un grîu special (spre deosebire de cel din zilele noastre, care este foarte probabil să fie modificat genetic), nehibridat, numit Spelta.

De reţinut că în acele vremuri nu exista drojdia de panificaţie, folosită astăzi, ci maiaua păstrată de la păstrarea anterioară a pîinii sau obţinută din struguri sau suc de mere proaspete.

Pentru a prepara şi tu o pîine biblică, ai nevoie de: jumătate de cană de făină de orz, un sfert de cană de făină de boabe de fasole, un sfert de cană de mei, o cană de făină de grîu Spelta, jumătate de cană de făină de linssssssssste, un sfert de cană de ulei de măsline extravirgin presat la rece, o lingură de sare şi o lingură de maia. Se amestecă toate ingredientele, se adaugă apă şi se lasă aluatul la dospit. După ce creşte, aluatul este porţionat în forme rotunde şi se coace în cuptor pînă capătă o culoare brun-aurie.

Analizînd compoziţia acestei pîini, vom constata că ingredientele asigură un echilibru în nutrienţi, oferind proteine complementare leguminoase – cerale cu valoare biologică foarte ridicată, vitamine şi minerale din belşug, fibre alimentare şi fitosteroli, substanţe preţioase pentru sănătatea inimii şi a colonului, precum şi glucide complexe care eliberează energie constant, izoflavone, care conferă echilibru hormonal, şi grăsimi sănătoase din uleiul de măsline.

Sursa foto: DietaDukan.ro

O altă variantă sănătoasă este pîinea Dukan, făcută din făină integrală. Această pîine este recomandată în faza de consolidare, adică în etapa în care deja ai pierdut kilogramele care te deranjau iar acum practic îţi formezi o dietă permanentă, un stil de viaţă.

Pentru 500 de grame de pîine, aceste sînt ingredientele de care ai nevoie: 500 g făină integrală, 300 ml apă călduţă, 30 g drojdie proaspătă şi o linguriţă de sare.

Se amestecă făina cu sarea, se înmoaie drojdia cu apa călduţă, se amestecă toate pînă la omogenizare completă. Pe planşetă se pun 2 linguri de ulei (de măsline) şi se pune aluatul acolo, apoi se împătureşte aluatul pană ce se absoarbe tot uleiul. Se lasă la dospit 30 de minute.

Apoi, pe planşetă, se modelează pîinea: se poate sub formă de chifle mici , rotunde ori dreptunghiulare sau pîine în tavă. Se lasă astfel la dospit timp de 45 de minute, după care se dă la cuptor 50-60 de minute, la o temperatură de 200 de grade.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load