Redescoperă satul Bleşteni din raionul Edineţ

Redescoperă satul Bleşteni din raionul Edineţ

Bleşteni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bleșteni şi Volodeni.

Satul Bleşteni se află la 12 km sud-vest de orașul Edineţ, la 17 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 214 km de Chișinău, în partea de nord-vest satul este scăldat de apele pîrîiaşului Bogda, care se varsă în Racovăţ. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 998 de oameni.  

Satul a fost menţionat pentru prima dată în documentul datat cu 19 mai 1575, prin carePetru Şchiopul, domnul Moldovei întărea împărţirea moşiilor între fraţii lui Luca Arbore din satul Blişceanăuţi, ţinutul Hotin. Denumirea satului este trecută în documentele vechi sub forma Blişcinăuţi, Bleşcenăuţi, sau Bleşinăuţi. În 1606, Ieremia Movilă, îi întăreşte lui Dumitru Panici şi surorii lui Agafia satele „Sfincăuţi, Hriţeni, cu moară în Drabişte şi satul Blişinăuţi din ţinutul Hotin pentru un brîu de argint poleit, pe care îl luase de la ea, cînd a pribejit în Ţara Leşască, toate moştenite de la strămoşul lor Arbore hatman, care le avea de la bătrînul Bogdan Voievod cu întăritură de la Ştefan Voievod...”.

În 1626, Radu Vodă îi întăreşte lui Gheorghiţă Jora stăpînirea asupra satului Blişcenăuţi din ţinutul Hotin, răscumpărate de la Mănăstirea Sf. Sava din Iaşi. Stăpînirea asupra unor părţi din sat a fost revendicată în judecată de Drăgan Mălai. Ca urmare Alexandru Ilieş întărea lui Gheorghe Jora pîrcălab, în urma judecăţii cu Dragan Malai şi soţia acestuia, jumătate din satul Blişcenăuţi cumpărate de la Mănăstirea Sf. Sava din Iaşi, unde fuseseră puse zălog de către Drăgan Mălai. O parte a moşiei la 1632 era în stăpînirea boierului Simion Pilipovschi, deşi Gheorghe Jora îşi stăpîneşte pământul şi în 1633. 

Citiţi continuarea articolului pe moldovenii.md.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load