COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Problemele care pot apărea dacă îți dezgolești gleznele cînd e frig afară

Problemele care pot apărea dacă îți dezgolești gleznele cînd e frig afară

Una din tendinţele recente din ultimii ani în materie de modă este afişarea gleznelor. Acest trend continuă şi iarna, chiar dacă temperaturile au scăzut mult sub zero grade.

Pantalonii scurtați, care ajung pînă deasupra gleznei, se consideră că alungesc piciorul și au prins atît la femei, cît și la bărbați. Atenție, însă! Ce riști dacă, în numele modei, îți dezgolești gleznele cînd e frig afară?

Chiar dacă arată foarte bine, popularii pantaloni scurtați sau șosetele scurte NU sînt deloc potrivite pentru zilele friguroase.


Medicii avertizează că sănătatea celor care nu poartă şosete şi pantaloni lungi în anotimpul rece și pe ger, și nu își acoperă glezna, poate fi afectată iremediabil.

1. NU mai ai parte de banalele răceli, ci de adevărate și supărătoare complicații. Picioarele reci duc la apariţa gripei şi răcelii.

2. Rinichii sînt afectați. Picioarele reci duc la infecţii ale tractului urinar. Printre cauzele infecției urinare este și un sistem imunitar slăbit, un factor favorizant. În timpul iernii, de exemplu, sistemul imunitar este slăbit din cauza temperaturilor scăzute. La femei, de exemplu, hipotermia poate crește sensibilitatea organismului și poate fi un factor ce contribuie la declanșarea afecțiunii de cistită bacteriană.

3. Cistita se poate declanșa la o femeie chiar și din simplul fapt că aceasta stă cu tălpile pe o suprafață rece. Persoanele care au o astfel de sensibilitate trebuie obligatoriu să evite să stea cu picioarele goale prin casă pe gresia, pe cimentul sau pe parchetul rece. De asemenea, în sezonul de iarnă trebuie protejată și zona bazinului, recomandat este să se poarte puloverele lungi și groase, care ajung peste coapse.

4. Medicii avertizează că în timpul iernii trebuie să păstrăm picioarele calde şi uscate. În zona gleznelor pielea este subţire, iar stratul de grăsime este foarte subţire sau inexistent, și de aceea trebuie acoperite. Doar o acoperire asigură un confort termic adevărat și ne ferește de îmbolnăviri și complicații.

5. Nu este exclusă nici apariţia degerăturilor, atunci cînd este foarte frig sau deteriorarea sistemului nervos din zona gleznei.

6. Afectarea încheieturii piciorului. Mai mult, pot apărea afecţiuni precum inflamaţia şi osteoartrita (o afectiune în care cartilajul protector al suprafețelor articulare se deteriorează odata cu trecerea timpului).

7. Gleznele goale iarna pot duce la o circulaţie proastă a sîngelui în picioare şi la slăbirea întregului sistem imunitar.

sînt doar cîteva din efectele gleznei goale expuse frigului. De aceea medicii insistă să optăm pentru șosetele lungi și pantaloni cu o lungime normală. Pe lîngă protejarea gleznelor cu șosete, medicii spun că pentru a-ți păstra gleznele, lpicioarelor calde și uscate este foarte importantă și încălțămintea pe care o porți. De exemplu, pantofii sport sau cu toc iarna nu protejează deloc piciorul de frig.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load