COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Primul astronaut din Emiratele Arabe Unite revine pe Pămînt

Primul astronaut din Emiratele Arabe Unite revine pe Pămînt

Hazzaa AlMansoori, primul astronaut din Emiratele Arabe Unite (EAU) care a participat la o misiune pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), revine joi pe Terra după 8 zile petrecute pe orbită, scrie agerpres.ro.

Astronautul, devenit un erou în ţara sa, urmează să aterizeze în jurul orei 11:00 GMT în stepa kazahă, alături de americanul Nick Hague şi de rusul Alexei Ovtchinine, care au supravieţuit unei tentative ratate de lansare anul trecut.

Dacă Hague şi Ovtchinine încheie misiuni de 203 zile pe ISS, Hazzaa AlMansoori a pus piciorul la bordul ISS în data de 25 septembrie. Cei doi astronauţi alături de care AlMansoori a ajuns pe staţia spaţială, rusul Oleg Skripotchka şi americanca Jessica Meir, vor reveni pe Pămînt la primăvară.

Deşi scurtă, misiunea lui Hazzaa AlMansoori a provocat o vie emoţie şi sentimente de mîndrie naţională în Emiratele Arabe Unite, ţară nou-venită în domeniul spaţial şi care a anunţat recent că urmează să trimită o sondă spre Marte pînă în anul 2021.

La 35 de ani, Hazzaa AlMansoori a introdus Emiratele în micul club al ţărilor arabe care au trimis oameni în spaţiu, după Arabia Saudită în 1985 şi Siria în 1987. El este însă primul astronaut arab care a ajuns pe ISS.

Ales dintre 4.022 de candidaţi, acest fost pilot de vînătoare a aflat abia în septembrie 2018 că a fost preferat pentru această misiune.

La bordul ISS, AlMansoori a desfăşurat o serie de experimente asupra percepţiei timpului şi a organizat o seară culinară arabă, îmbrăcat cu portul tradiţional arab. De asemenea, el a fotografiat din spaţiu Emiratele Arabe Unite şi Mecca, oraşul sacru al islamului, postînd apoi imaginile pe Twitter.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load