Ploaia de stele sau Perseide 2019 poate fi urmărită 2 nopți la rînd

Ploaia de stele sau Perseide 2019 poate fi urmărită 2 nopți la rînd

„Ploaia de meteoriți” denumită Perseide se poate observa în noaptea aceasta, de 12 spre 13 august, începînd cu ora 22:00, dar și în noaptea de 13 spre 14 august. Cele mai bune locuri de unde puteți urmări spectacolul Perseidelor sînt la munte, pe malul mării ori în zone rurale, cît mai departe de luminile artificale ale activității umane nocturne.


Perseidele este denumirea unuia dintre cele mai importante roiuri de meteoriți ce traversează periodic cerul Terrei.


În sistemul solar există mult mai multe obiecte cosmice în afară de Soare şi planete. Avem resturi rămase de la formarea planetelor, ce au diverse mărimi, de la cea a unui atom pînă la sute de kilometri. Cele mai mari bucăţi se numesc asteroizi şi comete, iar cele medii ca mărime (de la bolovani imenşi până la praf foarte fin) se numesc meteoroizi.


Toată această materie se află în spaţiul dintre planete. Din acest motiv, zilnic pe Terra cad milioane de meteoroizi.  Aceştia intră în atmosferă cu o viteză între 15 şi 65 km/secundă. Ca o comparaţie, cea mai rapidă armă lansează un glonţ cu o viteză de 1,5 km/s. Cînd meteoroizii intră în atmosferă cu această viteză enormă, aerul din jurul lor precum şi ei se aprind din cauza frecării cu aerul. Aerul din jurul lor se încălzeşte la o temperatură de cîteva mii de grade. Astfel noi vedem o dîră luminoasă pe cer, numită meteor. Meteoroizii se încălzesc atât de tare încăt se sfărîmă în atmosferă. Uneori ei chiar explodează, producînd o lumină puternică, numită bolid. Fiind în număr mare, ei formează ceea ce în mod tradițional numim „ploaie de meteoriți”.


Cele mai bune locuri de urmărit Perseidele sunt la munte, pe malul mării ori la țară


Destul de rar, meteoroidul nu arde complet în atmosferă şi o parte din el cade pe Pămînt. Acesta este ceea ce denumim meteorit. În cazul Perseidelor, toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lîngă Soare, sublimează – adică trec direct din stare solidă în cea gazoasă, „sărind” peste starea lichidă – iar praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.


Pentru a urmări Perseidele nu este nevoie de un instrument special.


Trebuie doar să stați întins și să priviți cerul măcar o oră. Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseus, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori active într-un an. Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer senin și nepoluat. Din orașele mari, cu lumini, nu se pot observa mulți meteori. Cel mai bun este un loc la munte sau și la malul mării, dar departe de luminile artificial ale teraselor sau hotelurilor. Dar și în zonele rurale unde luminozitatea produsă de activitatea umană e mult mai mică decît în orașe. De acolo se pot vedea maximum 100 de meteori pe oră, în timp ce persoanele din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră. Așa că găsiți-vă un loc cît mai bun la noapte, dar și mîine, noapte – de preferință la munte, pe malul mării sau în curtea vreunei case de la țară, departe de luminile artificial și bucurați-vă și în acest an de spectacolul Perseidelor.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load