Plînsul bebelușilor, descifrat cu ajutorul unui program bazat pe inteligența artificială

Plînsul bebelușilor, descifrat cu ajutorul unui program bazat pe inteligența artificială

Un grup internațional de cercetători a dezvoltat un program bazat pe inteligenţa artificială care poate să descifreze nevoile indicate de plînsul bebeluşilor, precum foamea, schimbarea unui scutec murdar şi durerea.


Programul a cărui tehnologie este similară asistentului virtual Alexa al platformei Amazon poate face distincţia între plînsul normal, provocat de foame sau nevoia de contact fizic, şi cel special, cauzat de diferite boli, dureri.


Pentru părinți, programul este mai mult decît binevenit, avînd în vedere că folosindu-l pot să înțeleagă care este cauza plînsului copilului lor. Identificarea tiparelor în ceea ce privește plînsetele bebelușilor a fost dificilă pentru cercetători.


Dar echipa care a inclus cercetători de la Institute of Electrical and Electronics Engineers, o asociaţie mondială de ingineri cu sediul la New York, SUA, şi de la Chinese Association of Automation, din China, a reușit să spargă barierele.


Sistemul pus la punct de aceştia foloseşte algoritmi de recunoaştere automată a vorbirii, aceeaşi tehnologie utilizată pentru conceperea asistenţilor virtuali folosiţi de companii precum Google şi Amazon, pentru a detecta şi interpreta diferitele caracteristici ale plînsetelor bebeluşilor.


Cercetătorii au folosit un proces numit „detectare comprimată” – care reconstruieşte semnale bazate pe date incomplete – pe care l-au aplicat pentru a recunoaşte şi clasifica caracteristicile plînsetelor, pentru a determina motivul acestora şi cît de urgentă este nevoia respectivă. Instrumentul nu este util doar pentru părinti, dar el poate fi folosit de angajaţii din sistemul de sănătate care se ocupă de îngrijirea bebeluşilor.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load