X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Planeta Marte ar trebui contaminată cu microbi de pe Pămînt, înainte de a trimite oameni

4 oct. 2019,, 03:30   Externe
2857 0

Un grup de cercetători susține că planeta Marte ar trebui mai întâi contaminată cu microbi de pe Pămînt înainte de a trimite oameni acolo, arată Business Insider. Microbii ar putea să facă atmosfera de pe Marte mai prietenoasă pentru om și să favorizeze apariția vieții. Totuși, ideea contravine filosofiei NASA de a nu infesta cu organisme de pe Pămînt planete străine.

La 50 de ani după ce omul a făcut primul pas pe Lună, planeta Marte a devenit următoarea frontieră în explorarea spațiului. NASA și companii private precum SpaceX derulează deja programe pentru a trimite primii oameni pe planeta roșie pînă în anul 2030.

Supraviețuirea pe o planetă cu o atmosferă mai subțire, gravitație mai redusă și cantități minuscule de oxigen în componență presupune însă o serie întreagă de provocări.

Dacă oamenii nu vor să-și petreacă tot timpul în costume sigilate și spații închise, trebuie să transforme Marte într-o planetă care să ofere condiții cât mai apropiate de cele de pe Pămînt.

Asta presupune adăugarea de oxigen și alte gaze în atmosfera marțiană pentru a apropia temperatura de la suprafață și presiunea atmosferică de cele cu care sîntem obișnuiți.


Microbii ar putea face atmosfera de pe Marte locuibilă

Astfel, înainte de a lăsa oameni pe Marte, ar trebui să contaminăm planeta cu microbi de pe Pământ, susține un grup de cercetători din Canada și Brazilia într-un articol publicat de revista FEMS Microbiology Ecology.

Microbii ar face atmosfera marțiană mai prielnică pentru locuirea oamenilor, care s-ar afla astfel într-un mediu biologic familiar.

Pe planeta noastră, microbi precum Rhizobium (care convertesc azotul atmosferic în azot biologic, folosit de plante) ajută la menținerea atmosferei noastre și contribuie la dezvoltarea rețelelor noastre de hrană.

De aceea, oamenii de știință sugerează că, înaintea oamenilor, ar trebui să trimitem pe Marte astfel de microorganisme.

Viața așa cum o știm nu poate exista fără aceste microorganisme benefice - Jose Lopez, lider al grupului de cercetători

”Pentru a supraviețui pe o planetă sterilă, așa cum ne spun toate datele adunate pînă acum, trebuie să luăm microbii benefici cu noi”, a completat Lopez. Aceste organisme microscopice joacă un rol cheie în crearea unei atmosfere locuibile pentru formele de viață mai avansate de pe Pămînt, acum câteva miliarde de ani. Microbii au fost cumva primii locuitori ai Pămîntului, supraviețuind în apă în timpuri în care planeta noastră era mult mai fierbinte și lipsită de oxigen.

”Viața pe Pămînt a început cu organisme unicelulare simple care au avut capacitatea de a se adapta și a evolua în condiții extreme, care au definit climatul de la începuturile planetei”, explică Lopez.

Din moment ce microbii unicelulari precum cyanobacteria își produc singuri hrana folosind fotosinteza, aceștia ar putea asigura cea mai mare parte a oxigenului pe care noi îl respirăm.

Dacă introducem această bacterie pe Marte ar putea funcționa probabil cum a făcut-o la început pe Pămînt, consideră cercetătorii și ar putea servi ca fundație pentru crearea unui lanț trofic pe planeta roșie.

Probleme de ordin etic

Există și o problemă de ordin etic legată de contaminarea lui Marte cu bacterii de pe Pămînt. Aceasta ar însemna o încălcare a codului NASA, care interzice contaminarea altor planete cu forme de viață de pe Pămînt.

În prezent, toate echipamentele rachetelor trimise în spațiu sunt sterilizate cu grijă.

Astfel de măsuri de protecție ”păstrează abilitatea noastră de a studia alte lumi așa cum există ele în starea lor naturală, pentru a preveni contaminări care ar afecta posibilitatea noastră a găsi viață oriunde ar fi- dacă există”, a explicat NASA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?