COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Pericolul infecției cu rotavirus la copii

Pericolul infecției cu rotavirus la copii

Infecția cu rotavirus este principala cauza a diareei severe la copii, mai ales la cei mai mici de 2 ani. Rotavirusul este un virus contagios, care cauzează diaree, greață și vărsături. Infecția nu este una foarte periculoasă, însă dacă nu e tratată corespunzător, poate cauza deshidratare – această poate pune copilul în pericol.

Rotavirusul este mai răspîndit pe finalul iernii și primăvară, iar copiii pot intră în contact cu acest virus la grădiniță, la locul de joacă sau în orice alt loc în care interacționează cu un pacient infectat.

Cauze infecție cu rotavirus la copii


Rotavirusul se transmite, de obicei, pe cale fecală-orală – fie prin atingerea unor suprafețele contaminate cu materii fecale (este vorba de particule microscopice, care nu pot fi văzute cu ochiul liber) ale unui purtător al virusului și apoi ingerarea acestora prin ducerea manilor murdare la gură, fie prin consumul de alimente sau apă contaminate cu rotavirus, transmite doc.ro.

Acest virus poate supraviețui pe suprafețe chiar și cîteva săptămîni, de aceea este importantă dezinfectarea spațiilor în care au stat pacienți infectați cu rotavirus.

După ce copilul este infectat, virusul este prezent în materiile fecale atît înainte că simptomele să debuteze, dar și la 10 zile după. În această perioada, ar fi bine să îl ții departe de alți copii, pentru a împiedică transmiterea rotavirusului.

Factori de risc rotavirus

Oricine poate lua rotavirusul, însă unii copii sînt în mod deosebiți expuși acestui risc:

  • Copiii foarte mici,
  • Copiii care merg la grădiniță,
  • Copiii care au rude sau locuiesc în casă cu persoane infectate cu rotavirus.

Simptome rotavirus

Simptomele apar la 2 zile după infecția cu rotavirus. De regulă, manifestările debutează cu febra, vărsături, dureri de stomac și apoi apare diareea – această poate persistă pînă la 7 zile.

E cazul să ceri de urgență ajutor medical dacă apar simptome precum:

  • Letargie
  • Vărsături frecvente
  • Scaune de culoare închisă, care conțin mucus sau sînge
  • Febra – dacă cel mic e mai mic de 6 luni; febra mare care nu scade la copiii mai mari de 6 luni
  • Deshidratarea (paloarea fetei, cantitate redusă de urină, lipsa lacrimilor cînd copilul plînge, amețeli, apatie).

Diagnosticare infecție cu rotavirus la copii

Anamneză și examinarea fizică sînt, de multe ori, suficiente pentru stabilirea diagnosticului de infecție cu rotavirus. Medicul poate confirmă acest diagnostic au ajutorul analizei materiilor fecale.

Tratament infecție cu rotavirus la copii

Infecția cu rotavirus se vindecă de la sine, în cîteva zile. Fiind o infecție virală, tratamentul cu antibiotice nu este eficient.

Pentru ameliorarea simptomelor se pot administra medicamente, precum antidiareicele ori antivomitivele, însă numai la recomandarea medicului.

Starea copilului trebuie, însă, să fie monitorizată cu atenție, pentru a observă și trata timpuriu complicațiile. Riscul de deshidratare este major, mai ales la copiii pînă în 2 ani.

Dacă apar semne ale deshidratarii, se folosesc în prima faza săruri de rehidratare orală. În cazuri de deshidratare severă, care apare în general la copiii foarte mici, poate fi necesară administrarea de lichide pe cale intravenoasă.

Îngrijirea la domiciliu a copilului infectat cu rotavirus

Asigura-te că cel mic se hidratează suficient, oferindu-i apă, ceaiuri și supe.

Oferă-i mîncare de regim – pîine prăjită, brînză, orez sau banane. Evita să îi oferi în această perioada lapte, sucuri, alimente grase.

Prevenire infecție cu rotavirus

Pentru a reduce riscul de infectare cu rotavirus, învață-l pe cel mic să se spele des pe mîini, însă mai ales după ce merge la toaletă și înainte să mănînce.

Dezinfectează în mod regulat suprafețele cu care copilul intră în contact.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load