Oamenii de știință: incendiile forestiere sînt provocate de păsări

Oamenii de știință: incendiile forestiere sînt provocate de păsări

Această concluzie a fost făcută de oamenii de știință, după ce au auzit povestirile aborigenilor, care au descris păsările ce se aflau în apropierea locului incendierii, relatează NOI.md cu referire la presa rusă.


Cercetătorii au dus discuții cu reprezentanții a 12 triburi din Australia de Nord, în timpul cărora au aflat că locuitorii locali spun că păsări incendiatoare sînt: gaia neagră (sau brună), dar și speciile de șoimi Haliastur sphenurus (lat.) și Falco berigora (lat.).Potrivit aborigenilor, prădătorii au învățat să înhațe iarba și ramurile mocninde și să aprindă de sine stătător flacăra, așa încît prada lor să iasă din ascunzișuri, scrie Live Science.„Am văzut cum un șoim ia bățul mocnind în ghearele sale și-l aruncă pe o bucată de iarbă uscată din apropiere, iar apoi așteaptă cînd rozătoarele și reptilele vor începe să iasă din vizuini, intrînd în panică. După ce zona respectivă ardea, acest proces era repetat în altă parte.”


Unul dintre principalii autori ai studiului, Marco Bonta, a declarat că unii prădători, pentru a aprinde flacăra, folosesc nu numai crenguțe mocninde, ci și cărbuni din focul făcut de oameni. Oamenii de știință sînt interesați de comportamentul păsărilor "de foc" și intenționează să locuiască printre aborigeni o perioadă de timp, pentru a le studia mai departe.„Colaborarea strînsă cu localnicii va deveni o parte importantă a cercetării noastre. Ei populează aceste locuri de peste 50 de mii de ani și, cu ajutorul lor, vom putea studia comportamentul acestor păsări. Anterior nimeni nu a reușit să treacă cu brio de aceste experimente”, spune Marco Bonta.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load