COVID-19 în MOLDOVA

Oamenii de știință au găsit o modalitate nouă de a proteja dinții de carii

Oamenii de știință au găsit o modalitate nouă de a proteja dinții de carii

Eliminarea bacteriilor din cavitatea bucală nu este o idee bună, deoarece unele dintre ele ajută la digestie sau au alte funcții benefice, spun experții.

Specialiștii de la Universitatea Illinois au obținut experimental o bază chimică care va permite în viitor să se creeze o pastă de dinți care va proteja dinții de carii. Acest lucru este relatat de New Atlas, informează korrespondent.net.

„Cariile se dezvoltă cu ajutorul bacteriilor Streptococcus mutans care trăiesc în cavitatea bucală. Ele formează pe dinți o biopeliculă care distruge smalțul. Anterior, oxidul de zinc, oxidul de cupru sau argintul erau folosite pentru a ucide acești microbi, dar acești compuși, din păcate, distrug bacteriile benefice în același timp”, se arată în articol.


În căutarea unei soluții, oamenii de știință și-au îndreptat atenția asupra proprietăților nanoparticulelor cu oxid de ceriu.

Inițial ei au inoculat plăci de polistiren cu o soluție nutritivă care conține bacterii S. mutans, apoi au adăugat nanoparticule de oxid de ceriu obținute din azotat de cerium de amoniu sau sulfați pentru a testa modul în care acest compus afectează dezvoltarea microbilor. S-a dovedit că acesta reduce apariția biofilmelor cu 40%. În plus, este mai puțin toxic pentru celulele cavității bucale umane.

Experții se așteaptă să combine în cele din urmă aceste particule cu fluor pentru întărirea smalțului și să creeze o pastă care poate proteja dinții pacienților de carii.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load