X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Oamenii de știință au comparat beneficiul mierii și efectul antibioticelor

23 aug. 2020,, 04:00   Externe
4693 0

Un nou studiu oferă informații cît se poate de uimitoare. Mierea pare a fi un tratament preferabil pentru tusesau simptome de răceală, mai degrabă decît pentru antibiotice și medicamente fără rețetă.

„Mierea este un remediu naturist utilizat frecvent, care este bine cunoscut pacienților. De asemenea, este ieftin, ușor de accesat și are prejudicii limitate. Deoarece majoritatea infecțiilor tractului respirator superior sînt virale, prescripția de antibiotice este atît ineficientă, cît și inadecvată. Cu toate acestea, lipsa alternativelor eficiente, precum și dorința de a păstra relația pacient-medic, ambele contribuie la supra-prescrierea antibioticelor”. Scriu cercetătorii de la Universitatea din Oxford din Marea Britanie, notează obiectivnews.ro.

Un domeniu de interes special este compararea mierii cu antibioticele. Antibioticele care adesea produc efecte secundare și o rezistență în creștere la antibiotice, există multiple avantaje ale utilizării mierii ca remediu alternativ, subliniază autorii revizuirii. Oamenii folosesc mierea pentru la tratarea tusei și a răcelii de un timp îndelungat. Dar cercetările privind eficacitatea acesteia au fost destul de neplăcute, lăsînd loc îndoielilor cu privire la cît de mult atenuează simptomele de frig la diverse grupuri de vîrstă, în comparație cu alte opțiuni.

Cercetarea echipei se bazează pe 1.761 de persoane din 14 studii. Care ea condus către concluzia că mierea este eficientă în tratarea simptomelor infecțiilor tractului respirator superior. Inclusiv dureri în gît, nas înfundat, tuse și congestie generală.

„Cu meta-analizele, este vorba despre studiile incluse. Dacă literatura pe care te bazezi este proastă, nu poți spune cu adevărat multe despre subiect, cu excepția faptului că ai nevoie de mai multe cercetări. În această revizuire, majoritatea cercetărilor incluse par să aibă incoerențe îngrijorătoare și unele greșeli directe, ceea ce înseamnă că trebuie să fim foarte atenți la citirea prea mult în rezultate”. Spune Gideon Meyerowitz-Katz, un epidemiolog de la Universitatea din Wollongong din Australia din afara cercetării.


După cum va ști oricine care suferă de o răceală comună, tratamentele și terapiile existente adesea fac o mică diferență în evoluția bolii. Mierea poate părea că face ceva. Simți o diferență. Iar cercetătorii spun că merită să fie studiate efectele cu studii de amploare. Este nevoie de cercetări de înaltă calitate, care să verifice efectele placebo.

„Meta-analiza în sine a fost bine făcută, dar calitatea studiilor asupra mierii pentru infecțiile tractului respirator superior/ tuse pare să fie foarte scăzută. Asta înseamnă că nu putem spune cu adevărat dacă sîntem încă siguri că mierea ajută. Asta pentru că nu există un răspuns corect la întrebare”. Meyerowitz-Katz

Între timp, lucrările continuă să privească cît de benefică ar putea fi mierea în ceea ce privește proprietățile sale antibacteriene și cum ar putea fi utilă pentru tratarea altor afecțiuni, în afară de tuse și răceli. Uneori, cele mai bune tratamente sînt cele pe care natura ni le-a oferit deja – dar cu siguranță este nevoie de mai multe cercetări.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?