COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Oameni de știință: Păsările nu cîntă toate în același limbaj

Oameni de știință: Păsările nu cîntă toate în același limbaj

Pasările au diverse dialecte în care cîntă, în funcție de specie și de locurile în care trăiesc, conform unei specialiste din Noua Zeelanda, Lăură Molles, citata de CNN.

Lăură Molles este o specialista în ecologie din orașul neo-zeelandez Christchurch și este interesată de o ramură puțin cunoscuta a științelor - dialectele pasărilor. În timp ce unele pasări se nasc știind cum să cante, altele trebuie să fie învățate să cante de exemplare adulte. Acestea din urma pot dezvolta dialecte regionale, ceea ce înseamnă că pot canta diferit în funcție de zona în care trăiesc. Gîndiți-vă la accente specifice orașului Boston ori statului american Georgia, doar că pentru pasări.

Exact cum vorbirea unei limbi locale îi ajuta pe oameni să se integreze mai bine, dialectul pasărilor le creste șansele de a-și găsi o pereche. Iar, la fel cum dialectele umane pot dispărea uneori din cauza globalizării, așa se întîmplă și în cazul pasărilor. Similaritatile dintre limbajul uman și cîntecele pasărilor sînt ușor de depistat pentru Lăură Molles și pentru alti experți.


"Exista asemănări minunate. Cultura, tradițiile orale, totul este la fel", afirma ornitologul american Donald Kroodsma, autorul cărții "Cîntecele pasărilor pentru Naturalistul Curios: Ghidul tău pentru Ascultare" ("Birdsong for the Curious Naturalist: Your Guide to Listening").

Cîntările pasărilor au inspirat de secole poeți și muzicieni, dar abia în anii 1950 oamenii de știință au început să acorde atenție dialectelor pasărilor. Unul dintre pionierii în acest domeniu a fost Peter Marler, specialist în studiul comportamentelor, care a descoperit că pasările din Marea Britanie canta diferit în funcție de zona. În anii 1960-1970, oamenii de știință au plasat pasări în camere izolate, pentru a vedea daca mai pot canta, potrivit ornitologului Davit Luther.

Au descoperit că unele specii de pasări, cele care învățau să cante, nu mai puteau canta. Iar cînd pasările învață să cante de la exemplarele adulte deprind anumite specificități, astfel că se dezvolta un dialect local. Acest lucru înseamnă că dialectele pot exista doar la speciile de pasări care au o "tradiție de învățare orala", explica Donald Kroodsma.

Dialectele pot apărea și în contextul în care pasările se adaptează mediului, afirma ornitologul american Elizabeth Derryberry.

Produsele descrise pot să nu facă parte din oferta comerciala curenta Orange. Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load