O nouă baterie poate revoluţiona industria autovehiculelor şi a telefoanelor

O nouă baterie poate revoluţiona industria autovehiculelor şi a telefoanelor

O echipă de cercetători de la Northwestern University a creat o baterie pe bază de oxid de litiu-fier care are potenţialul de a alimenta maşinile şi telefoanele cu mai multe ore decît bateriile precedente. Mai mult decît atît, este ieftină şi reîncărcabilă.


Christopher Wolverton şi echipa sa de cercetători de la Universitatea Northwestern, în colaborare cu o echipă de cercetători de la Argonne National Laboratory, au creat o nouă baterie ''care nu ar trebui să meargă'', scrie Futurism.Motivul pentru care nu ar trebui să funcţioneze este acela că foloseşte şi fier, un element care nu a putut fi folosit în alte baterii. Foloseşte, de asemenea, oxigen într-un mod în care savanţii credeau că va face bateria inutilizabilă.


Cercetătorii au creat însă o nouă formulă care i-a permis să funcţioneze. Altfel spus, au găsit raportul optim de litiu, fier şi oxigen care permite oxigenului şi fierului să provoace o reacţie chimică ce nu rezultă în eliberarea oxigenului - ceea ce ar fi făcut bateria instabilă.


Cu noua formulă, bateria nu numai că funcţionează, ci şi este reîncărcabilă şi mai ieftină decît cele tradiţionale care folosesc cobaltul, pentru că fierul este unul dintre cele mai ieftine elemente şi are o capacitate mult mai ridicată decît cobaltul.


Inovaţia va avea consecinţe importante în diferite industrii, avînd posibilitatea să mărească autonomia maşinilor electrice şi viaţa smartphone-urilor, permiţînd apoi crearea şi implementarea unor procesoare chiar mai performante.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load