COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Nivelul mărilor va crește cu un metru în următorii 80 de ani

Nivelul mărilor va crește cu un metru în următorii 80 de ani

Nivelul mării ar putea crește cu un metru în următorii 80 de ani în timp ce majoritatea recifelor de corali cu apă caldă urmează să moară și apa oceanelor se vor încălzi de două ori mai repede decât o făceau în 1993, arată un raport publicat de ONU, miercuri.

Noul raport al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice din cadrul ONU arată că lucrurile sunt mai mula grave decît se credea și chiar și respectarea acordului pentru climă de la Paris nu va ajuta fi suficientă pentru a opri încălzirea globală.

Raportul, întocmit de peste 100 de autori din 36 de țări, se concentrează pe starea oceanelor lumii și a criosferei sale – părțile înghețate ale planetei. Descoperirile revizuiesc proiecțiile pentru creșterea nivelului mării. Potrivit noilor calcule, în cazul în care temperatura globală crește cu mai mult de 3 grade Celsius, nivelul mărilor în 2100 va ajunge să fie în medie cu 1 metru peste cel actual.


Temperatura medie a planetei a crescut deja cu 1 grad Celsius, iar nivelul mării a crescut la nivel mondial cu aproximativ 15 centimetri. Dar creșterea se accelerează, se arată în raport.

Autorii sugerează că până la sfîrșitul secolului, creșterea nivelului mărilor va afecta 680 de milioane de oameni care trăiesc în zone de coastă joase și 65 de milioane de cetățeni care trăiesc în statele insulare.

Cauza principală a acestei creșteri a nivelului mării, au concluzionat autorii, este topirea straturilor de gheață din Antarctica și Groenlanda.

„Ceea ce trebuie să reținem din acest raport este numărul extrem de mare de oameni care vor fi afectați de creșterea nivelului mării în acest secol”, a declarat pentru Business Insider Margaret Williams, directorul general al Programului Arctic pentru Fondul Sălbatic Mondial. „Încălzirea oceanelor și a criosferei prezintă o dublă problemă”, a continuat aceasta. Raportul arată că, chiar dacă țările din întreaga lume își ating obiectivul stabilit acordul climatic de la Paris și reușesc să împiedice creșterea temperaturii globale cu 2 grade Celsius, nivelul mării tot ar putea crește cu până la 0,5 metri pînă la sfîrșitul secolului.

De exemplu, gheața Groenlandei se topește de șase ori mai repede acum decît în urmă cu patru decenii. Foaia de gheață scade cu aproximativ 286 miliarde de tone de gheață pe an în timp ce în urmă cu două decenii media anuală era de doar 50 de miliarde.

Doar această topire a contribuit la creșterea nivelului mării cu 1,2 centimetri din 1972. În mod alarmant, jumătate din această creștere a avut loc în ultimii opt ani.

Între timp, în Antarctica, întreaga placă de gheață se topește de aproape șase ori mai repede decât o făcea acum 40 de ani. În anii ‘80, Antarctica pierdea 40 de miliarde de tone de gheață anual, în ultimii zece ani, media a fost de 252 de miliarde de tone pe an.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load