Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Misterul sutelor de schelete descoperite într-un lac din Himalaya

24 aug. 2019,, 02:31   Externe
2879 0

Misterul sutelor de schelete descoperite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial la câteva mii de metri altitudine în Lacul Roopkund, din Munţii Himalaya, se adânceşte: un nou studiu publicat luni în Nature Communications răstoarnă ipoteza arheologilor că morţii erau călători surprinşi de o furtună în secolul al IX-lea.

Oasele sînt împrăştiate prin lacul Roopkund, situat în Uttarakhand, India, şi până acum niciun schelet nu a fost descoperit intact.

De când un pădurar a dat peste ele în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial ipotezele despre cine erau oamenii şi cum au murit au fost dintre cele mai felurite: erau invadatori japonezi, o armată indiană care se întorcea din război sau un rege cu dansatorii lui răpuşi de o deitate justiţiară.

Acum câţiva ani inspectarea şi datarea oaselor a permis unor arheologi să sugereze că erau călători suprinşi de o furtună, aceştia murind în jurul secolului al IX-lea, relatează The Atlantic.

Un nou studiu publicat luni în Nature Coomunications realizat de o echipă internaţională de cercetători, care au analizat DNA-ul a 37 de indivizi găsiţi în lac, a confirmat moartea majorităţii lor acum circa 1.000 de ani, dar a scos la iveală şi unele detalii surprinzătoare. Ei nu au murit în acelaşi timp, iar o mică parte dintre ei a murit mai recent, la începutul secolului al XIX-lea. În plus, constituţia genetică a scheletelor este tipică pentru descendenţa mediteraneană (grecească sau cretană) nu pentru cea sud-asiatică.

David Reich, genetician la Harvard şi unul dintre autorii studiului spune că descoperirile amplifică misterul în legătură cu prezenţa scheletelor acolo, întrucât „descendenţa identificată de noi la o treime dintre indivizi este una neobişnuită pentru această parte a lumii”.


Potrivit National Geographic, Niraj Rai, un arheogenetician de la Birbal Sahni Institute of Palaeosciences, co-autor al studiului a spus că nu au putut să afle ce căutau acolo nişte mediteraneeni.

În privinţa scheletelor sud-asiatice, explicaţia putea fi un pelerinaj regal din timpul Raj Jat, dedicat zeiţei Nanda Devi, călătorii fiind pedepsiţi cu pietre căzute din cer, pentru că au întinat procesiunea cu dansatoare .

Roopkund este considerat de arheologi un loc „problematic” şi „perturbat”: alpiniştii au mişcat şi mutat oasele şi probabil şi artifacte preţioase, iar alunecările de teren au contribuit de asemenea la dispersarea scheletelor. Un arheolog neimplicat în cercetările recente a subliniat că lacul indian nu se găseşte într-un context cultural precum un sit religios sau un câmp de luptă.

Alţi experţi nu sînt impresionaţi de descoperire privind descendenţa mediteraneeană a unor călători care şi-au găsit sfârşitul ]n Himalaya. Kathleen Morrison, antropolog la Universitatea din Pennsylvania, a subliniat că un regat elen a dăinut pe subcontinentul indian timp de 200 de ani începând cu 180 B.C. şi că asta nu e „nicio mare revelaţie”, iar că datarea cu carbon devine mai nefiabilă cu cât rămăşiţele sînt mai recente.

Mai mult, aceste descoperiri ale unei descendenţe neobişnuite ale celor care şi-au găsit moartea în lacul indian nu luminează adevăratul mister: cum au ajuns sute de rămăşiţe umane într-unl lac izolat din munţii Himalaya.

Un arheolog indian care a participat la o expediţie de cercetare este de acord cu cercetătorii noului studiului că scheletele nu au fost aduse în acel loc şi că cei morţi „s-au rătăcit” şi au rămas blocaţi în apropierea lacului din cauza vremii rele şi au ajuns în lac din cauza alunecărilor de teren Antropologii cred însă altceva: că atâtea schelete strânse în acelaşi loc indică un mormânt şi că localnicii i-au pus împreună acolo.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?