Lucruri necunoscute despre turnul televiziunii

Lucruri necunoscute despre turnul televiziunii

Istoria televiziunii în Republica Moldova a început odată cu edificarea celei mai înalte construcţii din oraş – Turnul Televiziunii.


În anul 1956 autorităţile de la Moscova au decis să extindă tele-radiodifuziunea pe teritoriul Republicii Moldova, în acea perioadă RSSM. Tot atunci începe povestea Turnului Televiziunii. Redacţia orasulmeu.md prezintă 10 lucruri mai puţin cunoscute despre Turnul Eiffel din Chişinău.


1. Decizia de a construi Turnul Televiziunii a fost luată în 1956.


2. Coordonator tehnic al lucrărilor de construcţie a turnului de televiziune a fost Vsevolod Revuţchi, care a exercitat mai mulţi ani funcţia de director al Centrului tehnic al Televiziunii şi Companiei TeleRadio Moldova.


3. La efectuarea lucrărilor nu au fost utilizate elicoptere. Mai mult decât atât, autorităţile au chemat un grup de alpinişti din Leningrad (astăzi Sankt-Petersburg) să participe la construcţia edificiului.


4. Iniţial s-a planificat ca turnul să fie construit pe teritoriul actual al sectorului Ciocana. Deoarece nu existau mijloace de transport pană acolo, s-a hotărât edificarea Turnului pe locul său actual de amplasare.


Foto: Ion Pleş Alexandru


5. Construcţia a durat aproximativ un an. Turnul a fost dat în exploatare pe 1 ianuarie 1958.


6. Construcţia turnului a coincis cu edificarea aeroportului din Chişinău. De menţionat, pista de bază pentru decolare şi aterizare era direcţionată spre turn. Acest fapt crea situaţii de risc, existând impedimente pentru funcţionarea normală a aeroportului. Mai târziu, amplasarea pistei de bază a fost modificată, excluzându-se astfel probabilitatea accidentelor.


7. Turnul Televiziunii are o înălţime de 196 metri, fiind cea mai înaltă construcţie din oraş. De menţionat, turnul din Chişinău este cu 128 metri mai pitulat decât Turnul Eiffel din Paris.


8. Doar lucrătorii care au trecut un examen medical corespunzător pot să urce în vârful turnului.


9. Pentru fiecare vopsire a turnului se folosesc circa 10-15 tone de vopsea de culoare roşie şi albă.


Constanţa Târţău- prima prezentatoare de televiziune din Moldova
Foto: basarabia.md


10. Prima emisiune difuzată la Televiziunea Moldovei a fost transmisă la ora 19:00 la 30 aprilie 1958 şi includea un cuvânt de salut din partea organelor de partid şi sovietice din Moldova, revista televizată „ Moldova sovietică", filmul artistic „Cântările moldoveneşti" şi un concert de estradă din Leningrad (Sankt-Peterburg). Moderatorii primei emisiuni au fost actriţele Constanţa Târţău şi Ariadna Kazanskaia.Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load