COVID-19 în MOLDOVA

Legătura neștiută dintre pierderea unor dinți și problemele cardiovasculare

Legătura neștiută dintre pierderea unor dinți și problemele cardiovasculare

Pierderea unuia sau mai multor dinţi poate face ca o persoană să sufere de un atac de cord sau accident vascular cerebral, arată noile studii. Medicul stomatolog Adrian Mina ne explică cum poate avea loc acest lucru.

O serie de studii realizate recent de cercetători arată că adulţii care îşi pierd dinţii din motive netraumatice sînt mai predispuşi la dezvoltarea unor afecţiuni cardiace grave. În lume, bolile cardiovasculare reprezintă cauza principală de deces, atît în rîndul femeilor, cît şi al bărbaţilor. Înfricoşător însă este faptul că specialiştii leagă apariţia bolilor de inimă de afecţiunile de la nivel oral, mai exact cu boala inflamatorie care cauzează pierderea dinţilor din pricina descompunerii ţesutului parodontal.

„Asocierea cauzală între boala orală şi bolile cardiovasculare este cît se poate de reală. Studiul s-a realizat pe parcursul a 5 ani şi au demonstrat că pacienţii care şi-au pierdut dinţii în urma unor motive ce nu au legătură cu posibile traume suferite, sînt mult mai predispuşi la afecţiuni cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord, angina pectorală sau accidentul vascular cerebral”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.


Studiul a inclus 316.588 de participanţi cu vîrste cuprinse între 40 şi 79 de ani. 8% dintre ei nu aveau dinţi şi 13% sufereau de boli cardiovasculare. Procentul de persoane care aveau dinţi lipsă şi sufereau de boli cardiovasculare a fost de 28%, comparativ cu doar 7% care aveau boli cardiovasculare, dar nu aveau dinţi lipsă, scrie noi.md cu referire la csid.ro.

"Dacă dinţii unei persoane cad pur şi simplu, pot exista şi alte probleme de sănătate. Oamenii care păţesc astfel de lucruri trebuie să primească îngrijiri medicale adecvate pentru a preveni bolile care duc la pierderea dinţilor în primul rînd, acesta fiind un mod de reducerea riscului apariţie a bolilor cardiovasculare pe viitor", recomandă medicul stomatolog.

Se pare că pierderea fără motiv a dinţilor poate aduce după sine şi alte afecţiuni grave, după cum ne spune chiar medicul dentist.

„Cu fiecare dinte pierdut, există o creştere a nivelului unei enzime dăunătoare care duce la inflamarea şi întărirea arterelor, dar şi a nivelului de colesterol LDL rău, nivelului glicemiei şi tensiunii arteriale. Persoanele cu dinţi lipsă au, de asemenea, mai multe şanse să sufere de diabet”, adaugă Dr. Adrian Mina.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load